Курди и сиријска влада постигли споразум уз помоћ Русије

Сиријски извор са терена известио је у среду о борбама између арапских племенских одреда и курдских СДФ у неколико локалитета у провинцији Деир ез-Зор, недалеко од границе са Ираком и у близини америчке војне базе у области Конико

Сиријске демократске снаге (СДФ), курдска коалиција које подржавају САД, постигле су споразум са командом сиријске војске у провинцији Ал Хасаках на северозападу Сирије уз посредовање руске војске, рекао је за "РИА Новости" сиријски извор са терена.

Прошле недеље, усред сукоба између јединица СДФ-а и арапских племена у Деир ез-Зору, курдска полиција блокирала је "сигурносни трг" који контролише сиријска војска у Ал Хасакаху, административном центру истоимене провинције, и одсекла путеви који воде до аеродрома у граду Камишли.

"СДФ је прекинуо блокаду у Ал Хасакаху и Камишлију, која је успостављена пре око недељу дана. Делегација Центра за помирење зараћених страна у Сирији одржала је низ преговора са СДФ-ом о укидању блокаде сигурносног трга", рекао је извор.

Према наводима саговорника руске агенције, кордон је подигнут и у стамбеним насељима у Камишлију, где су последњих дана курдске трупе забраниле транспорт воде и хране.

Сиријски извор са терена известио је у среду о борбама између арапских племенских одреда и курдских СДФ у неколико локалитета у провинцији Деир ез-Зор, недалеко од границе са Ираком и у близини америчке војне базе у области Конико.

Племена су успела да успоставе контролу над низом стратешки важних насеља, али уз подршку америчке војске, доласком појачања, СДФ је преузео контролу над већим делом територије. Касније су настављене борбе између племенских група и СДФ-а.

Од почетка рата у Сирији, руководство курдског СДФ-а је прогласило аутономију и независност од званичних власти у Дамаску на територијама које контролише на северу и североистоку земље, тражећи подршку америчке војске.

Арапска племена која живе у северним провинцијама земље противе се Курдима и присуству САД, наглашавајући да је неопходно очувати интегритет земље и протерати западне "окупаторске снаге".

Званични Дамаск не признаје аутономну администрацију на североистоку Сирије.