Свет

Разговор с Трампом: Да ли је Илон Маск лагао о хакерском нападу?

Интервју Маска са републиканским кандидатом за председника Америке привукао је много пажње, али га је обележило и велико кашњење у преносу
Разговор с Трампом: Да ли је Илон Маск лагао о хакерском нападу?© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Није тачна тврдња Илона Маска да је његов интервју са бившим америчким председником каснио због хакерског напада, пише британски Телеграф позивајући се на своје инсајдере у Масковој компанији.

Како се додаје, инсајдери из компаније су рекли да је 99 одсто вероватноћа да је Маскова тврдња лаж, наводећи да сајбер-напад на који се Маск позива безбедносне фирме које надгледају глобалне хакерске претње нису забележиле на Иксу.

Тип таквог напада подразумева да хакери усмеравају огромне количине саобраћаја на веб-локацију, присиљавајући је да буде ван мреже.

Маск је касније признао да је емитовање претрпело неизнуђене грешке Икса које су утицале на пренос.

"С обзиром на истакнутост овог разговора, постојала је 100 одсто вероватноћа ДоС напада. И сами смо имали неизнуђене грешке. Али, добар посао Икс тима који одбија нападе и исправља наше грешке", поручио је Маск.

Емитовање интервјуа на крају је почело са 40 минута закашњења и привукло је око 1,1 милион гледалаца одједно. У једном тренутку је Трамп тврдио да се прикључује преносу чак 60 милиона људи.

Проблеми који су утицали на Трампов интервју уследили су и након емитовања интервјуа са Роном Десантисом 2023. године. Маск је за грешке окривио преоптерећене сервере.

Тим Камале Харис након интервјуа издао је саопштење у којем исмевају емитовање.

"Цела Трампова кампања је у служби људи попут Илона Маска и њега самог – опседнутих богаташа који ће распродати средњу класу и који не могу да обезбеде пренос уживо 2024. године", наводи се.

image