Свет

"Њујорк тајмс": Зашто кинеска и руска војска вежбају заједно?

У Вашингтону је завладала паника због војних вежби Кине и Русије. Оваквом савезништву нико у САД се није надао
"Њујорк тајмс": Зашто кинеска и руска војска вежбају заједно?www.globallookpress.com © Xinhua/Li Yun

Русија и Кина су одржале заједничке војне вежбе у близини Аљаске, Тајвана и Јапана упркос противљењу Сједињених Америчких Држава и њених савезника.

Најпре су две земље ојачале неформални политички и економски савез, да би сада појачале и сарадњу својих војски.

Кинески и руски бомбардери дугог домета патролирали су у близини Аљаске прошлог месеца, а данима раније су први пут после осам година одржале и поморске вежбе у Јужном кинеском мору.

Војне вежбе су најживописнији израз сарадње између кинеског лидера Си Ђинпинга и руског председника Владимира Путина док покушавају да изазову свог главног геополитичког ривала – САД, пише "Њујорк тајмс".

"Пекинг све више осећа да дипломатске и економске акције нису довољне, па се све више ослања на своју војску. Партнерство са Русијом је начин да се појачају поруке из Пекинга", каже аналитичар Брајан Харт за "Њујорк тајмс".

У Вашингтону вежбе подгревају сумњу да би САД могле да победе у сукобу у Азији против комбинованих снага Кине и Русије.

"Док су амерички ратни планери разматрали сценарије о сукобу с Кином и Русијом појединачно, мање су обраћали пажњу на могућност да се две нуклеарне силе боре заједно, јер је то изгледало као мало вероватно", пише "Њујорк тајмс".

Међутим, заједничка патрола руских и кинеских бомбардера у близини Аљаске прошлог месеца нагласила је ову претњу. Полетањем из руске ваздухопловне базе, кинески бомбардери с могућношћу нуклеарног наоружања, могли су да прелете до обале Аљаске, која би била недостижна када би полетали из Кине, упозорава амерички медиј.

Вашингтон сматра да Русија не би могла да издржи ратне напоре ако Кина не настави да купује огромне количине руске нафте и снабдева Русију технологијом двоструке намене која може да се примени на бојном пољу.

Пекингу је са друге стране Русија потребна као партнер да би био противтежа САД, сматрају у Вашингтону.

Руска копнена граница са Кином могла би да се покаже као критична за испоруку оружја, нафте и других залиха ако Сједињене Државе и њени савезници икада успеју да наметну Кини морску блокаду. Русија би такође могла да ускрати приступ ваздушном простору у близини својих граница, посебно близу Јапана, где Сједињене Државе имају базе.

Коришћење руске ваздушне базе од стране кинеских војних авиона може бити показатељ да две војске могу да комуницирају, раде заједно и користе ресурсе једне друге, што одражава растући ниво поверења.

Две земље су такође наговестиле успостављање заједничког система противракетне одбране, који би могао да обезбеди и Кини и Русији раније упозорење о нуклеарном удару, омогућавајући им да брже одговоре.

Због свега овога у Вашингтону расте паника. Комисија за националну стратегију одбране објавила је извештај у којем је продубљивање усклађивања Русије и Кине описано "као најзначајнији стратешки развој у последњих неколико година".

Колики страх влада у САД говори и то што је директорка националне обавештајне службе Аврил Хејнс на саслушању у Сенату упозорила да амерички званичници морају да размотре како би Русија могла да помогне ако Кина одлучи да изврши "инвазију" на Тајван, који је иначе легитимно и легално део Кине.

Заправо, Кина и Русија заједно одржавају војне вежбе већ две деценије. Кина каже да нема ничег необичног у овој војној сарадњи и да она не циља ниједну трећу земљу. Оптужује Сједињене Државе да су провокативне летећи и пловећи близу Кине.

image