Свет

Иран спроводи војне маневре: Не треба нам ничија дозвола за остваривање својих права

Министар спољних послова Ирана Насер Канани одговорио је захтевима Велике Британије, Француске и Немачке да се уздрже од напада на Израел
Иран спроводи војне маневре: Не треба нам ничија дозвола за остваривање својих права© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Док се регион Блиског истока припрема за најављену одмазду званичног Техерана против Израела због прошломесечног убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа на иранској територији, Иран спроводи војну вежбу на северу земље, пренела је новинска агенција Мер.

Вежба се одржава у провинцији Гилан на обали Каспијског мора с циљем да се побољша одбрамбена спремност иранске морнарице, потврдили су локални званичници, преноси Ројтерс.

Ово је друга пријављена војна вежба у Ирану у последња три дана након што су власти те земље обећале да ће узвратити Израелу након убиства Ханијеа 31. јула у Техерану.

"Пошто нису успеле да реагују на злочине Израела, три земље су дрско затражиле од Ирана да не предузима мере против окупаторског режима који је нарушио суверенитет и територијални интегритет Исламске Републике", рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани у одговору лидерима Велике Британије, Француске и Немачке који су позвали Иран и његове савезнике да се "уздрже од напада" на Израел.

Додао је да ови фактори "подстичу и награђују налогодавце и починиоце геноцида, ратних злочина и злочина против човечности".

Оценио је да такви "претерани захтеви немају политичку логику и потпуно су супротни принципима и правилима међународног права", да су једнаки јавној подршци извору међународних злочина и тероризма у региону. 

Канани је поручио да је Иран решен да брани свој национални суверенитет и безбедност и помогне успостављању безбедности у региону и одвраћања од извора тероризма", рекао је он, очигледно мислећи на Израел. 

"Исламска Република Иран не тражи дозволу ни од кога у остваривању својих признатих права", истакао је он. 

Портпарол је такође рекао да ако три западне земље траже мир и стабилност у региону, боље је да се "једном заувек" супротставе ратним хушкањима режима апартхејда и одмах прекину геноцид над беспомоћним Палестинцима у Појасу Газе.

Он је даље устврдио да је главни фактор који стоји иза регионалног ширења кризе у Гази неактивност влада и Савета безбедности УН на бруталне акте Израела, као и широка политичка и војна подршка Запада узурпаторском режиму.

Иран је окривио Израел за убиство Ханијеа иако израелске власти нису преузеле одговорност. Међутим, иранске претње одмаздом против Израела, који ратује у Појасу Газе, повећавају страховање од ескалације рата на Блиском истоку.

image