Свет

Брисел запретио Маску: Припази на говор, он им одговорио у једној речи

Најава интервјуа са Трампов навела је Брисел да интервенише против Илона Маска
Брисел запретио Маску: Припази на говор, он им одговорио у једној речиGetty © Craig T Fruchtman

Европски комесар за дигиталне технологије Тјери Бретон послао је писмо Илону Маску уочи његовог интервјуа са републиканским кандидатом за председника САД Доналдом Трампом, упозоравајући га на то да је по законима ЕУ обавезан да заустави "ширење штетног садржаја".

Писмо у којем Маска подсећа на правила ЕУ о говору мржње, испоставиће се, Бретон није послао у договору са осталим челницима Уније.

Како пише "Политико", Бретон није обавестио председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен о писму пре објављивања.

Позивајући се на четири званичника ЕУ, "Политико" наводи да је многе у Комисији изненадило упозорење послато Маску.

Како се додаје, ЕУ не жели да буде виђена као неко ко се меша у председничке изборе у Америци.

Ипак, извршна директорка компаније "Икс" Линда Јакарино оценила је да је писмо ЕУ "покушај без преседана да се закон који би се применио у Европи, прошири на политичке активности у САД".

Бурно су реаговале и Трампове присталице, наводећи да ЕУ покушава да се умеша у изборе у САД.

"Могу да оду дођавола", написао је Крис Ла Сивита, иначе члан Трампове председничке кампање.

"Пошто је релевантни садржај доступан корисницима у ЕУ и потпада под нашу јурисдикцију, не може да искључимо потенцијално преливање у ЕУ", наводи Бретон.

Бретон је додао да би сваки негативан ефекат нелегалног садржаја могао да наведе ЕУ да предузме даље мере против Икса, користећи "комплетне могућности, укључујући и усвајање привремених мера, ако буде оправдано потребно за заштиту грађана ЕУ".

Трампов налог на Иксу је суспендован након 2021. и догађаја у америчком Капитолу, под оптужбом да постоји ризик од даљег подстицања насиља. Међутим, након што је Маск преузео Икс, вратио је Трампов налог.

Трампов налог је остао углавном неактиван до понедељка, кад је почео да поставља рекламе за кампању.

"Са великом публиком долази и већа одговорност", написао је Бретон уз објаву документа.

Како је навео, пошто постоји ризик од ширења потенцијално штетног садржаја у ЕУ у вези са догађајима с великом публиком широм света, послао сам ово писмо.

"Хтео сам да одговорим овим мимом, али никад не бих урадио нешто тако непристојно и неодговорно", навео је Маск уз фотографију из филма.

Ипак, одлучио се да одговори у једној речи: "Бонжур."

"Политико" подсећа да се Маск и Бретон познају од раније. Њих двојица су се срели 2022. године у фабрици "Тесла" у Тексасу. Ипак, другарство је нестало када је Брисел крајем јула ове године оптужио Икс да не поштује законе ЕУ.

Повод је то што су плаве квачице на овој друштвеној мрежи, које могу да се купе, довели кориснике у заблуду да је објављени садржај са тих налога поуздан. Такође, Брисел је оптужио компанију да није транспарентна у погледу тога како је продавала простор за оглашавање на платформи и због тога што нису аутсајдерима дали податке.

Овај милијардер дошао је у сукоб и са Лондоном, који оптужује Икс да има улогу у немирима у Великој Британији.

image