Свет

Помоћник Блинкена стигао у Кијев

Џејмс О'Брајен састао се са шефом кабинета Владимира Зеленског са којим је разговарао о ситуацији на бојном пољу услед последњих дешава у Курској области Русије
Помоћник Блинкена стигао у Кијев© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Помоћник америчког државног секретара Ентонија Блинкена за Европу и Евроазију, Џејмс О'Брајен, допутовао је у Кијев због ситуације у Курској области, саопштили су из канцеларије Владимира Зеленског.

Украјински медији преносе да се О'Брајен састао са Андрејом Јермаком, шефом кабинета Зеленског, и једног од најутицајних личности украјинског врха. Како пише портал "Страна.уа" на Телеграму, они су разговарали о "ситуацији на бојном пољу и статусу договора у одбрамбеном сектору".

У званичном саопштењу кабинета Зеленског наводи се да је Јермак на састанку захвалио Америци и њеном председнику Џозефу Бајдену "на помоћи у борби против руске агресије" и поручио да је важно појачати санкциони притисак на Руску Федерацију.

Пентагон је, подсетимо, претходно саопштио да није знао да се Украјина спрема да нападне Русију, док су из Беле куће поручили да Вашингтон није умешан у операцију. 

Председник САД Џозеф Бајден данас је по први пут коментарисао ситуацију у Курској области, за коју је рекао да је "права дилема за (председника Русије Владимира) Путина". 

Како пише портал "Униан.нет", Бајден је у разговору са америчким новинарима признао да су амерички званичници у сталном контакту са украјинским колегама, као и да га сваких четири до пет сати информишу о стању на том терену. 

Подсетимо, након украјинског продора у Курску област из ње је евакуисано више од 120.000 особа. Украјинци за сада држе под контролом низ насеља, али је руска војска успела да заустави дубљи продор у дубини руске територије. Руске јединице налазе се на терену Курске области, а евакуација се и даље наставља.

Председник Русије је на недавном састанку поручио да је сада главни задатак да се противничке трупе у потпуности протерају са руске земље. Како је рекао, иако се напади спроводе рукама Украјинаца, иза свега тога стоји Запад.  

Поводом напада огласили су се и други руски званичници. Из Министарства спољних послова поручили су да се ради о тероризму, а не само кршењу људских права, док су други политичари упозорили Кијев да ће га стићи руска освета. 

image