Свет

Сви пролазе, само је Марош Шефчовић вечан

Словачки комесар је већ дуго, дуго у Бриселу
Сви пролазе, само је Марош Шефчовић вечанGetty © Thierry Monasse / Contributor

Брисел се доста променио у последњих 15 година, али постоји једна константа – Марош Шефчович.

Словачки политичар се придружио Европској комисији у октобру 2009. године, када је именован да замени Јана Фигеља на месту комесара за образовање под Хозеом Мануелом Дураом Барозом (Фигел се вратио у унутрашњу политику).

Само четири месеца касније, након што је Барозо обезбедио други мандат на месту председника Комисије, Шефчович је постављен за потпредседника задуженог за међуинституционалне односе – исти ресор који има и данас.

Шефчович је сада служио под три председника Комисије (Барозо, Жан-Клод Јункер и Урсула фон дер Лајен). Плус, ЕУ је прошла кроз две велике финансијске кризе, брегзит, пандемију и почетак сукоба у Украјини.

Па ипак, Шефчович је издржао: сигуран пар руку који се повремено шаље да брине о "проблематичном" портфељу, пише "Политико". Тако је Шефчович био послат да надгледа одговор ЕУ на ванредне изазове попут брегзита и помогне у питањима везаним за енергију, здравље и потрошачку политику.

Недавно је био задужен за Европски зелени договор, једну од водећих иницијатива одлазеће Комисије, након одлуке Франса Тимерманса да се кандидује на прошлогодишњим изборима у Холандији.

Та доследност чини Шефчовича рекордером. Он је трећи европски комесар са најдужим стажом (преко 5.400 дана на функцији од почетка августа) и практично је загарантовано да ће се померити на друго место испред холандског социјалдемократе Сика Меншолта (који је служио 5.475 дана, а био је и председник Комисије).

Пошто је Словачка одлучила да га поново именује по пети пут Шефчович је у доброј позицији да заузме прво место и смени Вилхелма Хаферкампа (6.397 дана), немачког социјалдемократу који је 18 година био комесар између 1967. и 1985. године.

Шефчовичева издржљивост у Бриселу је изузетна с обзиром на релативно кратак мандат већине комесара. Од 2000. године, комесари су у просеку служили нешто више од пет година.

Заслуге ту иду и Словачкој, наводи "Политико", будући да је ретко која од 10 земаља централне и источне Европе које су се придружиле 2004, толико ентузијастична у именовању комесара.

image