Боксер(ка) из Алжира тужи Илона Маска и ауторку "Харија Потера"

И Роулинг и Маск су олимпијску шампионку назвали мушкарцем

Џеј К. Роулинг и Илон Маск су именовани у тужби за онлајн малтретирање коју је поднела олимпијска шампионка у боксу за коју се верује да је мушкарац.

Иман Хелиф, која је освојила злато за Алжир у женској категорији до 66 килограма, изазвала је жестоку дебату када јој је дозвољено да се такмичи на Играма у Паризу, у женској конкуренцији, упркос томе што је прошле године дисквалификована са светског шампионата који је организовала Међународна боксерска асоцијација због тога што су ДНК анализе показале да је мушко.

Адвокат Хелифове, Набил Буди, открио је да су Роулинг и Маск именовани у тужби која је поднета француским властима.

"Џеј Кеј Роулинг и Илон Маск су, између осталих, именовани у тужби", рекао је он за "Варајети".

Адвокат је наговестио да ће Доналд Трамп такође бити део истраге париског тужилаштва. Тужба у којој се наводи да је Хелиф претрпела "тешко сајбер узнемиравање" поднета је против непознатих особа.

Према француском закону, то тужилаштву даје "слободу да води истрагу против свих", укључујући и оне који су користили псеудониме на мрежи, објашњава "Телеграф".

И Роулинг и Маск су, коментаришући контроверзну одлуку Међународног олимпијског комитета, говорили о Хелиф као о мушкарцу.

"Трамп је твитовао, па без обзира да ли је он именован у нашој тужби или не, биће неизбежно испитан", објаснио је Буди.

Хелиф је више пута инсистирала да је жена и рекла да је њена златна олимпијска медаља имала "посебан укус" након низа злостављања на интернету.

У тужби, боксерка тврди да је жртва "мизогиног, расистичког и сексистичког" малтретирања путем интернета, што је њен адвокат описао као "дигитални линч".

Британска списатељица, ауторка серијала "Хари Потер" је после меча Хелиф са италијанском боксерком Анђелом Карини, објавила фотографију борбе која је трајала мање од минут уз коментар: "Смешак мушкарца који зна да га штити мизогини спортски естаблишмент који ужива у муци жене коју је управо ударио у главу и чију је животну амбицију управо разбио."

Маск је поделио објаву бивше америчке пливачице и спортске активисткиње Рајли Гејнс која је оценила да "мушкарцима није место у женском спорту" уз коментар да се "апсолутно" слаже са овом изјавом.

Трамп је такође поделио слику меча Хелиф-Карини уз коментар: "Држаћу мушкарце подаље од женских спортова."