Свет

Саботажа немачког Бундесвера: Проваљено у касарну, вода контаминирана?

Касарна Бундесвера у Келн-Вану је затворена, а власти истражују да ли је у питању диверзантска операција
Саботажа немачког Бундесвера: Проваљено у касарну, вода контаминирана?Getty © Roland Scheidemann/picture alliance via Getty Images

Касарна Бундесвера у Келн-Вану потпуно је затворена у среду, а полиција, војна полиција и војна контраобавештајна служба Бундесвера истражују сумње да ли је у питању диверзантска операција против Бундесвера, преноси "Шпигл".

У интерним комуникацијама војници и цивили су позвани да не користе воду за пиће. Војницима није дозвољено да улазе у то подручје.

Нешто касније, објављено је да је затворена и ваздушна база коју користи НАТО у Гајленкирхену у Северној Рајни-Вестфалији. Портпарол Територијалне команде потврдио је ову информацију за "Зидојче цајтунг". И у овој војној бази проверава се вода за пиће, иако она има сопствену црпну станицу за воду.

Немачки медији подсећају да се у НАТО бази у Гајленкирхену налазе авиони за извиђање.

У касарну у Келн-Вану се налази седиште неколико органа команде, као и војних и цивилних канцеларија Бундесвера, а овде је базирана и команда за операције ваздухопловства Савезног министарства одбране, пошто се касарна налази у непосредној близини аеродрома Келн.

На локацији је запослено укупно 4.300 војника и 1.200 цивилних службеника.

Касарна има сопствени водовод. Према информацијама "Шпигла", полицајци Бундесвера су прегледали зграду, а током прегледа је пронађена рупа у огради.

У интерној комуникацији Територијалне команде Бундесвера од особља које се налази у касарни тражи се да пријаве "необично понашање" уколико га уоче.

Надлежни још претражују подручје у потрази за могућим починиоцима, а касарна ће до даљњег остати затворена.

image