Британија смањује буџет за модернизацију војске: Неизвесна судбина неколико пројеката

Како наводи "Телеграф", до смањења потрошње долази у тренутку када влада мишљење да се Велика Британија и Запад суочавају са растућим претњама страних држава

Министарство одбране Велике Британије суочава се са значајним смањивањем свог буџета за модернизацију Оружаних снага, пише "Телеграф".

Државним службеницима је речено да ће буџети за науку и технологију и истраживање и развој бити смањени за око 20 одсто у текућој фискалној години, што је еквивалентно стотинама милиона фунти, пише британски лист. 

Очекује се да ће стотине радних места бити укинуто, док је пројекат постављања нових сателита у свемир за помоћ војној обавештајној служби – "Минерва", угрожен због ових смањења у буџету.

То је подстакло забринутост у одбрамбеној индустрији и створило бојазан да су оружане снаге у опасности да "још више заостану" за противницима у наредним годинама.

Нова министарка финансија Рејчел Ривс рекла је припадницима министарства да ове године треба да уштеде 5,5 милијарди фунти како би помогле у попуњавању "финансијске црне рупе" од 22 милијарде фунти за коју тврди да је наследила од конзервативаца.

И док су торијевци обећали да ће повећати потрошњу за одбрану са око 2,2 одсто БДП-а на 2,5 одсто до 2030. године, лабуристи нису успели да се усагласе и одреде рок за постизање тог циља.

Како наводи "Телеграф", до смањења потрошње долази у тренутку када влада мишљење да се Велика Британија и Запад суочавају са растућим претњама страних држава и када се очекује се да ће Иран и његови проксији напасти Израел за неколико дана, док се Британија налази међу држава које покушавају да убеде Техеран да то не чини.

"Без ових улагања у најсавременију технологију, Оружане снаге ризикују да још више заостану не само за нашим противницима попут Кине и Русије, већ и за нашим колегама попут Американаца", рекао је један од извора из британског Министарства одбране и додао:

"Ово ће наше оружане снаге учинити мање способним и значити да је Уједињено Краљевство мање заштићено и мање безбедно".

Забринутост торијеваца и одбрамбених компанија

Два бивша званичника Министарства одбране Велике Британије из претходне владе конзервативаца изразили су забринутост због смањивања буџета за за науку и технологију и истраживање и развој.

"Уколико се Рејчел Ривс не обавеже на 2,5 одсто БДП-а са временским оквиром, смањивање буџета за истраживање и развој биће кап у мору у поређењу са оним што ће се десити са остатком буџета за одбрану. Суочиће се са огромним смањивањем", сматра Бен Волас, бивши британски министар одбране.

Сличан став дели и његов колега из Конзервативне партије Гевин Вилијамсон.

"Ово је дубоко забрињавајуће. Када се суочавамо са све већим претњама и видимо да технологије на бојном пољу напредују тако брзо, није време за смањивање издатака за најсавременије науке и технологије", рекао је он.

"Морамо се побринути да наше снаге имају најбољу опрему и предност на бојном пољу. Морамо сасвим јасно да чујемо од лабуриста када ће циљ од 2,5 одсто бити остварен, јер не би требало да видимо смањивање – требало би да видимо улагање и јачање наших оружаних снага, укључујући науку и технологију", закључио је он.

"Суреј сателит технолоџи", једна од компанија укључених у пројекат "Минерва", упозорила је Министарство одбране да не смањују издвајања за пројекат.

Мартин Свитинг, оснивач и извршни директор компаније, писао је Марији Игл, министру за набавку у влади лабуриста, позивајући је да то не чини.

Наиме, фирма је 2022. године добила трогодишњи уговор од 22 милиона фунти за пројектовање и изградњу сателита за пројекат "Минерва". У склопу овог пројекта, низ сателита - неки мали попут машине за прање веша – биће лансирани у свемир како би се побољшале способности Велике Британије у домену прикупљања и дељења обавештајних података и информација.

Један од сателита који је компанија направила по уговору биће лансиран ове недеље у складу са првобитним плановима и на њега неће утицати смањивање буџета. Међутим, будућност другог сателита за ког се и даље лицитира је мање извесна, јер влада и даље није донела коначну одлуку.

"Минерва" није једини пројекат који је потенцијално погођен, а "Телеграф" подсећа да је прошлог месеца откривено и да је развој новог британског оружја – "убица дронова", који користи радио таласе, такође доведен у сумњу. Поред тога, будућност пројекта борбеног авиона нове (шесте) генерације "темпест" такође остаје нејасна, а чланови владе не гарантују да ће се он наставити упркос лобирању Италије и Јапана, који га заједнички развијају са Великом Британијом.

Британски лист напомиње и да су ова смањења издвајања део ширег смањења потрошње на одбрану и наводи да сада сваки уговор вредан више од 50.000 фунти захтева потпис министра, док је раније то важило само за уговоре вредности веће од два милиона фунти.

Очекује се да ће стратешка ревизија одбране коју су објавили Лабуристи завршити до средине 2025. године. Стога су компаније одбрамбеног сектора упозориле да ће због тога Министарство одбране морати да донесе одлуке о војним трошковима до краја ове финансијске године следећег марта.

Портпарол поменуте компаније изјавио је да су они забринути јер смањивање издвајања може утицати на будуће свемирске набавке Велике Британије, као и на могућности извоза одбрамбене технологије.

"Ако влада жели да ојача британску свемирску индустрију, онда је неопходно да има довољно сопствених програма и промовише могућност извоза", наводи он.

Са друге стране, Министарство одбране наводи да остаје "посвећено развоју обавештајних, осматрачких и извиђачких способности базираних на сателитима".