Свет

Припрема нове изборне крађе? Могуће хаковање машина за гласање у САД, "нема времена" за поправљање

Организатори и учесници ДЕФ КОН конференције пронашли су рањиве тачке за сајбер нападе у свему, од гласачких машина до регистратора електронског гласања
Припрема нове изборне крађе? Могуће хаковање машина за гласање у САД, "нема времена" за поправљањеGetty © adamkaz

Неки од најбољих хакера на свету окупили су се током викенда у Лас Вегасу како би покушали да хакују гласачке машине које ће бити коришћене на овогодишњим председничким изборима у САД - све са намером да помогну званичницима да идентификују и среде рањивости.

Проблем? Неће имати времена да све "поправе" пре 5. новембра.

Сваког августа, хакери на конференцији ДЕФ КОН проналазе безбедносне проблеме у опреми за гласање, и сваке године дуг и сложен процес њиховог поправљања значи да се ништа не спроводи до следећег изборног циклуса.

Али безбедност на дан избора је под посебном контролом 2024. То је и због све веће забринутости да ће страни противници схватити како да провале машине, и због тога што су тврдње председника Доналда Трампа о широко распрострањеној превари 2020. поткопале поверење гласача у бирачки процес, пише "Политико".

Такође, крајем јула глобални технолошки колапс за који се окривљује компанија за сајбер-безбедност која је играла кључну улогу у афери "Русијагејт" против Доналда Трампа пореметио је и гласање на предизборима у Аризони.

Колапс који је настао због ажурирања антивирусног софтвера "Краудстрајк" на "Мајкрософт" оперативним системима онеспособио је уређаје које два највећа округа те савезне државе користе на бирачким местима за проверу бирача и штампање гласачких листића. Колапс је изазвао забринутост да би слична ситуација могла да се понови и на дан избора, само у много већем обиму.

"Тешко је направити било какве стварне, велике, системске промене, а посебно 90 дана од избора", рекла је Кетрин Теранова, један од организатора хакерског догађаја ДЕФ КОН. То је, додала је она, посебно забрињавајуће током "овакве изборне године".

Било који проблем који се нађе у овим машинама – од којих се већина користи у најмање једној јурисдикцији широм САД – мораће да прође кроз сложен процес да би се решио, а то траје много дуже од два месеца до општих избора у новембру.

Организатори су фрустрирани што, упркос годинама безбедносних открића, продавци гласачких машина не решавају брже ове проблеме.

Један од начина да се процец убрза била би заједничка конференција хакера и продаваца бирачких машина, али за ове изборе, наводи "Политико", то неће бити могуће.

Предузетник Илон Маск, који је и раније указивао на мањкавост бирачког процеса у САД - укључујући и чињеницу да у бројним савезним државама бирачи не морају да покажу лични документ са фотографијом на гласању - понудио је једноставно решење проблема - гласачке листиће.

image