Свет

Абас: Палестина не пристаје на искључење Русије из преговора о миру на Блиском истоку

Председник Палестинске самоуправе је додао да је Русија увек тражила и тражи начине за мирно решење и тежи праведном решењу блискоисточног питања у складу са међународним правом
Абас: Палестина не пристаје на искључење Русије из преговора о миру на Блиском истоку© Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Палестинске власти ни под којим условима неће пристати на искључење Русије из мировних преговора на Блиском истоку, рекао је председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас у интервјуу за ТАСС.

Додао је да је Русија увек тражила и тражи начине за мирно решење и тежи праведном решењу блискоисточног питања у складу са међународним правом.

"И не заборавимо (руску) улогу у 'блискоисточном квартету'. САД су одувек желеле да искључе Русију из овог процеса. Ни под којим околностима нећемо пристати на искључење Русије из било које платформе за блискоисточно решење, јер она заузима заиста праведан став по питању Блиског истока заснован на међународном праву", рекао је Магмуд Абас, који тренутно борави у посети Москви у званичној посети, где се састао са руским колегом Владимиром Путином.

САД блокирају одлуке о међународном признању Палестине и на сваки могући начин опструишу овај процес, заобилазећи чак и већ усвојене резолуције УН.

Од 1947. године, приметио је Абас, усвојено је хиљаду резолуција УН о палестинском питању. Ниједна одлука никада није спроведена, а има их око 750 резолуција Генералне скупштине и око 80 резолуција Савета безбедности.

"Када сам се обратио Савету безбедности, рекао сам: 'Ви сте највиши ауторитет на свету. Али ако не спроводите своје одлуке, коме другом могу да упутим своје апеле? До неба? На пример, 2016. године донета је Резолуција 2334. за коју су гласале све земље чланице Савета безбедности, чак ни САД нису биле против, већ уздржане. А онда је бивши амерички председник Доналд Трамп дошао на власт и поништио ову одлуку", подсетио је Абас.

image