Свет

Часопис "Компакт" наставља са радом: Немачка привремено укинула забрану

Коначна одлука о судбини часописа биће донета касније у току пуноправног суђења
Часопис "Компакт" наставља са радом: Немачка привремено укинула забрануGetty © Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance

Савезни управни суд Немачке саопштио је данас да је донета одлука да се привремено укине забрану часописа "Компакт", који је раније забранила немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер.

Како су навели у суду, коначна одлука о овом питању биће донета накнадно.

"Савезни управни суд је данас, под одређеним условима, одобрио захтев 'Компакта' за жалбу на одлуку Министарства унутрашњих послова о његовој забрани", наводи се у саопштењу.

Суд је истакао да је интерес часописа "Компакт", приликом разматрања предмета по убрзаном поступку, већи од јавног интереса за хитно извршење решења Министарства унутрашњих послова, будући да таква забрана доводи до потпуне обуставе издавања часописа, који се односи на слободу изражавања и штампе садржану у уставу земље.

Коначна одлука о судбини часописа биће донета касније у току пуноправног суђења.

"Компакт" је ову судску пресуду назвао "победничком", јер ће сада одлука бити одложена најмање две године због процеса који је у току.

"И победићемо, а до тада можемо да наставимо рад часописа", написали су издавачи на Телеграму.

Подсетимо, немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер забранила је часопис "Компакт", основан 2010, његовог издавача "Компакт-магазин гмбх" и његову придружену медијску продукцијску кућу "Конспект филм".

Њено оправдање је да је часопис затворен због тога што је "централни гласноговорник десничарске екстремистичке сцене и да води кампању против Јевреја, миграната и парламентарне демократије".

"Забранила сам десничарски екстремистички 'Комапкт магазин', који на неизрецив начин агитује против Јевреја, муслимана и наше демократије. Ова забрана је тежак ударац десничарској екстремистичкој сцени", написала је Фезерова на Иксу.

image