Свет

Израелска влада одобрила границе новог илегалног насеља на Западној обали

Израелска група за борбу против насиља "Пис нау" саопштила је да ово насиље представља још један корак у израелској "де факто анексији" Западне обале
Израелска влада одобрила границе новог илегалног насеља на Западној обали© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Израелска влада данас је одобрила општинске границе за изградњу новог насеља Нахал Хелец од 60 хектара земље у близини Витлејема, упркос недавној пресуди Међународног суда правде према којој су израелска насеља на палестинским територијама илегална.

Министар финансија Безалел Смотрич, који је промовисао успостављање насеља, тврди да ће то помоћи у повезивању Јерусалима са блоком насеља Ецион, као и да ће наставити да се бори против "палестинске државе утврђивањем чињеница на терену".

"Антиизраелизам или антиционизам неће зауставити даљи развој насеља. Наставићемо да се боримо против опасне идеје палестинске државе и утврђиваћемо чињенице на терену. Ово је моја животна мисија", рекао је Смотрич.

Израелска влада је формално одобрила оснивање Нахал Хелеца у јуну ове године заједно са одлуком о ретроактивној легализацији четири илегалне испоставе, преноси "Тајмс оф Израел".

Како се наводи, биће потребно неколико година док изградња не отпочне због дужег процеса чекања на грађевинску дозволу.

Израелска група за борбу против насиља "Пис нау" саопштила је да ово насиље представља још један корак у израелској "де факто анексији" Западне обале.

Међународни суд правде (МСП) средином јула издао је саветодавно мишљење у којем наводи да израелска политика на палестинским територијама представља анексију великих делова ових територија, као и да крши право Палестинаца на самоопредељење.

Израелу је речено да обустави присуство на окупираним територијама што пре, као и да обустави све активности у својим насељима у тим подручјима.

МСП је додао да је израелска политика насељавања и експлоатација природних ресурса на палестинским територијама у супротности са међународним правом.

image