Џефри Сакс: Неуспелу операцију у Курску спроводи НАТО

Према речима економисте, америчка војска је на терену и такође пружа обавештајне податке

Неуспелу операцију Оружаних снага Украјине у Курској области заправо спроводи Северноатлантска алијанса, рекао је амерички економиста Џефри Сакс у интервјуу на јутјуб каналу "Џаџинг фридом".

"На страни Украјине је већина погинулих, а у Кијеву се ништа не дешава без одобрења или руководства Сједињених Држава. Операција у Курску највероватније биће права катастрофа", рекао је он.

Према речима економисте, америчка војска је на терену и такође пружа обавештајне податке. Осим тога, они гађају циљеве, управљају системима наоружања и финансирају Оружане снаге Украјине у целини, објаснио је експерт.

"Апсолутно је јасно да је ово рат између Сједињених Држава, пре свега, и Русије", закључио је Сакс.

Амерички економиста је додао да Русија успешно пробија линију одбране у Донбасу.

Према његовим речима, тешка ситуација се развија и у правцу Покровског, и да су ове позиције, како каже, изузетно важне са логистичке тачке гледишта.

"Украјина је у ову област повукла кључне делове својих преосталих оружаних снага, како опрему, тако и најважније бригаде, и на тај начин ослободила рањива подручја на другим деловима линије контакта", закључио је Сакс.

Масовни напад украјинских оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У региону је више пута проглашавана ракетна опасност, након чега је уведена ванредна ситуација федералног нивоа.

Локално становништво се евакуише у бројне регионе Руске Федерације.

Како је начелник Генералштаба Валериј Герасимов известио руског председника Владимира Путина, војска је зауставила напредовање непријатеља.

Он је нагласио да ће се операција завршити поразом Оружаних снага Украјине и приступом државној граници.

Противтерористичке режим уведен је у Курској, Белгородској и Брјанској области. 

Руски лидер је раније рекао да ће непријатељ добити достојан одговор, да ће сви циљеви пред Русијом бити постигнути.