Кина поново поднела пријаву за изградњу нове амбасаде у Лондону

Будућа амбасада би била највећа кинеска дипломатска мисија у Европи и скоро двоструко већа од оне у Вашингтону

Кина је поново поднела пријаву за изградњу нове велике амбасаде у Лондону, након што је локално веће претходно одбило тај захтев из безбедносних разлога.

Пекинг је послао нову пријаву за планирање већу Тауер Хамлетса за изградњу амбасаде у близини Лондонског торња прошлог месеца, скоро две недеље након што је нова влада преузела власт 5. јула, наводи се у документима на сајту већа.

У планским документима се наводи да је одлука већа да одбије предлоге у децембру 2022. године из безбедносних разлога и утицаја на становнике била "без основа" и да "нема основа у политици планирања", преноси Ројтерс.

Кина је прошле године пропустила рок за жалбу на одлуку због тензија са тадашњом владом коју је предводила Конзервативна партија, а због сумњи на сајбер шпијунажу од стране Пекинга и забринутости за људска права.

Захтевом ће се првобитно у почетку бавити веће Тоуер Хамлетса, али би национална влада могла да се укључи ако предлог поново буде одбијен и Кина уложи жалбу.

Веће је поручило да њихов тим за планирање разматра пријаву, али да је прерано рећи када ће одлука бити донета.

Кина је оптужила Британију да преувеличава оптужбе за шпијунажу и сајбер нападе.

Лабуристи под премијером Киром Стармером су рекли да ће извршити ревизију билатералних односа са Кином како би разумели и одговорили на изазове и могућности које Пекинг поставља.

Кина је први пут објавила планове за изградњу нове амбасаде у Лондону 2018, купујући земљиште на некадашњој локацији Краљевске ковнице новца, произвођача британских кованица, за око 250 милиона фунти.

Та амбасада би била највећа кинеска дипломатска мисија у Европи и скоро двоструко већа од оне у Вашингтону.

То је навело неке британске политичаре и безбедносне званичнике да упозоре да би већа амбасада и већи број кинеских дипломата могли да олакшају повећање броја шпијуна у земљи, рекли су званичници Ројтерсу.

Кинески званичници су изразили незадовољство британској влади због неуспеха Лондона да обезбеди дозволу за планирање на састанцима на званичном нивоу, рекли су људи упућени у те разговоре.

Раније ове године, британски и кинески званичници одржали су најмање један састанак како би разговарали о том спору, додали су извори.