Пожари у Грчкој: Дрон снимио кобни тренутак, Србија помаже у гашењу (ВИДЕО)

Званична истрага о узроцима пожара још увек је у току, али према информацијама којима располаже Ватрогасна служба највероватнији узрок пожара је кратак спој у електричној мрежи

Ватрогасци данас настоје да угасе последње преостале пожаре у околини Атине у којима је једна жена погинула, а хиљаде људи су морали да напусте домове. 

Министар цивилне заштите Василис Кикилијас објавио је на друштвеним мрежама снимак који су снимили дронови и на коме се види како дрон "парнита" открива почетак пожара у Варнавасу у 15.02 часова, као и хеликоптер који четири минута касније стиже на лице места.

Званична истрага о узроцима пожара још увек је у току, али према информацијама којима располаже Ватрогасна служба највероватнији узрок пожара је кратак спој у електричној мрежи, преноси "Прототема".

Већина пожара је угашена, три дана након њиховог избијања, али званичници упозоравају да нема опуштања јер се ватрогасци још боре са спорадичном појавом ватре, преноси Ројтерс.

"У питању је огромно подручје и ватрогасне снаге даноноћно покушавају да обезбеде да не дође до поновног избијања пожара", рекао је високи званичник грчке федерације запослених у ватрогасним службама, Никос Лавранос.

Истовремено, владини инспектори данас процењују штету на зградама и државној инфраструктури.

Неки од становника враћају се у своје изгореле домове и имања, у нади да ће пронаћи нешто од својих личних ствари.

Државна ТВ ЕРТ јавила је да у неким угроженим подручјима још нема струје.

Стотине ватрогасаца уз помоћ десетина авиона боре се са пожарима од недеље, када је ватрена стихија кренула из шуме код града Варнавас, 35 километара од престонице ка северним предграђима Атине.

Ватра је оштетила око 10.000 хектара земљишта. Узрок пожара још увек није утврђен.

Упозорење на опасност од пожара у Грчкој остаје на снази до сутра, до када се очекују температуре од око 40 степени Целзијуса.

Припадници МУП-а Србије гасе пожар у Кавали 

Припадници Министарства унутрашњих послова, који су јуче упућени у складу са захтевом Грчке, отпочели су са гашењем пожара у Грчкој, у месту Кавала, у рејону Сереса.

Хеликоптерска јединица МУП са хеликоптером за гашење пожара на отвореном простору руски Камов К-32, капацитета воде пет тона, већ је дејствовала од раног јутра и за два сата и 30 минута избацила 30 тона воде.

Припадници Хеликоптерске јединице настављају са активностима на гашењу пожара у још две најављене акције током данашњег дана, саопштио је МУП.

"Хеликоптерска јединица МУП-а Републике Србије ангажована је на територији Републике Грчке у борби са пожарима који се тренутно дешавају у овој земљи. Грчке власти су одлучиле да смо потребнији у рејону Кавале, тако да смо данас тамо били ангажовани. Направили смо за сада два и по сата лета и избацили око 30 тона воде. Током дана нас очекује још два додатна излаза где ћемо избацити по 30 тона воде, тако да ће на крају дана количина избачене воде бити око 90 тона", изјавио је Бранко Попратњак, пилот Хеликоптерске јединице МУП-а.