Свет

СЗО прогласила епидемију мајмунских богиња

Мајмунске богиње су ретка вирусна инфекција која се такође може пренети између људи. Обично је то блага болест и већина људи се опоравља у року од неколико недеља, али неки могу имати компликације
СЗО прогласила епидемију мајмунских богињаGetty © Harold Cunningham

Директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус прогласио је епидемију мајмунских богиња због рапидног ширења те болести у Африци.

Комитет СЗО за хитне случајеве се састао у среду због актуелне ситуације са болешћу у Африци. Дан раније, Афрички центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) прогласио је хитну здравствену ситуацију због избијања мајмунских богиња.

"Комитет за ванредне ситуације се данас састао и обавестио ме да је, по њиховом мишљењу, реч о ванредној ситуацији за јавно здравље од међународног значаја. Прихватио сам ту препоруку", рекао је Гебрејесус.

Он је додао да је 2023. године број регистрованих случајева мајмунских богиња значајно порастао, да би већ 2024. премашио прошлогодишњи број – само у ДР Конгу, регистровано је више од 14.000 случајева, док је 524 људи умрло. Најугроженија су деца млађа од 15 година.

"Откривање и брзо ширење нове кладе мајмунских богиња у источном ДР Конгу, њено откривање у суседним земљама које раније нису пријављивале ту болест, и потенцијал за даље ширење унутар Африке и шире је веома забрињавајући", генерални директор СЗО.

Проглашење епидемије и ванредне ситуације у области јавног здравља од међународног значаја требало би да убрза истраживање, финансирање и међународне мере институција јавног здравља и њихову сарадњу у сузбијање болести.

Мајмунске богиње су ретка вирусна инфекција која се такође може пренети између људи. Обично је то блага болест и већина људи се опоравља у року од неколико недеља, али неки могу имати компликације.

Почетни симптоми су грозница, главобоља, бол у мишићима, бол у леђима, отечени лимфни чворови, грозница и исцрпљеност. Може се развити и осип, који често почиње на лицу, а затим се шири на друге делове тела.

image