Трамп разговарао са Нетанјахуом о прекиду ватре у Гази

Републикански председнички кандидат САД је желео да натера израелског премијера да закључи договор, међутим, тачан садржај разговора је непознат

Републикански председнички кандидат САД Доналд Трамп разговарао је телефоном са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о прекиду ватре у Гази и споразуму о ослобађању талаца, објавио је портал Аксиос, позивајући се на на два америчка извора.

Један извор је рекао да је позив Трампа имао за циљ да охрабри Нетанјахуа да прихвати споразум о примирју, али је нагласио да не зна да ли је то заиста оно што је бивши амерички председник рекао израелском премијеру, преноси Ројтерс.

Наиме, крајем прошлог месеца, Нетанјаху је посетио САД и састао се са председником Џозефом Бајденом, демократским председничким кандидатом Камалом Харис и Трампом.

Египат, Сједињене Америчке Државе и Катар заказали су за данас нову рунду преговора о прекиду ватре у Гази.

Бајден је у обраћању 31. маја изнео предлог о прекиду ватре у три фазе и Вашингтон и регионални посредници од тада покушавају да договоре споразум о примирју и ослобађању талаца.

Хамас је јуче саопштио да неће учествовати у новој рунди преговора о прекиду ватре у Гази у Катару, али је званичник, који је упућен у разговоре, рекао да посредници очекују да ће се након састанка консултовати са групом.

Вашингтон, најважнији савезник Израела, рекао је да ће прекид ватре у Гази смањити растућу претњу да се рат прошири на Блиски исток након недавног убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану и војног команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.