Свет

Катар домаћин нове рунде преговора о прекиду ватре у Гази: Хамас неће присуствовати?

Египат, Катар и Сједињене Државе позвале су Израел и Хамас да наставе разговоре о прекиду ватре од 14. до 15. августа, чији су лидери навели да су спремни да изнесу коначан предлог за постизање споразума
Катар домаћин нове рунде преговора о прекиду ватре у Гази: Хамас неће присуствовати?© Ahmad Hasaballah/Getty Images

Нова рунда преговора о прекиду ватре у Појасу Газе заказана је за данас у Дохи, у Катару, у покушају да се заустави сукоб између Израела и Хамаса и обезбеди ослобађање израелских талаца.

У преговорима ће учествовати представници Израела, Сједињених Држава, Катара и Египта, али како преноси "Блумберг", представници Хамаса неће присуствовати.

Наиме, Египат, Катар и Сједињене Државе позвале су Израел и Хамас да наставе разговоре о прекиду ватре од 14. до 15. августа. Лидери три земље рекли су да су спремни да изнесу коначан предлог за постизање споразума.

Представник покрета Ахмед Абдел Хади рекао је за РИА Новости да је "руководство покрета одлучило да не учествује у предстојећим преговорима". 

"Иако представници Хамаса неће присуствовати дискусијама у Дохи, посредници ће известити групу убрзо након састанка", наводи "Блумберг".

Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател изјавио је раније ове недеље да су катарске дипломате увериле америчку страну да ће радити на томе да Хамас буде заступљен у новој рунди преговора у циљу окончања сукоба у којем је од октобра прошле године погинуло око 40.000 Палестинаца.

Међутим, палестински покрет је изразио скептицизам у погледу могућности да преговори дају резултате, оптужујући Израел да омета процес.

"Одлазак на нове преговоре омогућава окупаторима да наметне нове услове и искористи лавиринт преговора за извођење нових масакра", рекао је Ројтерсу високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри.

Одсуство Хамаса на састанку, међутим, не елиминише могућност постизања договора, пошто групи посредују Египат и Катар.

Са израелске стране на преговорима ће присуствовати шеф обавештајне агенције Мосад Дејвид Барнеа, директор службе унутрашње безбедности Шин Бет, Ронен Бар, као и Нитзан Алон, задужен за питање талаца и Офир Фалк, политички саветник израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, наводи АФП, позивајући се на Нетанјахуовог портпарола Омера Дострија.

Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер саопштила је новинарима да ће директор ЦИА Вилијам Бернс и координатор Беле куће за Блиски исток Брет Мекгурк представљати Вашингтон на преговорима у Дохи.

image