Републиканска кандидаткиња тужила званичнике због изборне крађе

Лејкова је затражила од суда да буде проглашена победницом или да изборни резултати буду поништени

Кандидаткиња из редова Републиканске странке за гувернера Аризоне Кари Лејк тужила је у петак државне званичнике задужене за организовање избора. Лејкова је оспорила пребројавање и оверу међуизбора и затражила да буде проглашена победницом.

Како преноси Ројтерс, тужба је усмерена против Лејкове противнице Кејти Хобс, изабране гувернерке Аризоне, која тренутно обавља функцију државног секретара Аризоне, као и највиших званичника округа Мерикоп. Лејкова је поднела тужбу Вишем суду у округу Мерикоп.

Лејкова је један од најистакнутијих републиканских кандидата на међуизборима који су прихватили тврдње бившег председника Доналда Трампа о изборној превари 2020.

Лејкова је у тужби затражила од суда да буде проглашена победницом или да изборни резултати буду поништени, што би довело до нових избора у округу.

Лејкова је у новембру изгубила у трци за гувернера од Хобсове, након чега је одбила да призна изборне резулате и наставила да упозорава на изборне неправилности.

Иначе, током кампање, Лејкова је обећавала да ће забранити гласање путем поште. Ова изборна метода је, како сматрају многи републиканци, највише подложна манипулацијама и додатно је подстакла сумње у регуларност избора.