Свет

Скот Ритер о нападу на Курску област: НАТО је извршио инвазију на Русију

НАТО је напао Русију, а не Русија Украјину, већ је Москва само одговорила на ратне злочине почињене после државног удара у Украјини 2014. године, рекао је бивши амерички обавештајац
Скот Ритер о нападу на Курску област: НАТО је извршио инвазију на Русију© Pavel Kashaev/Global Look Press

НАТО земље извршиле су инвазију на руску територију, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер, коментаришући напад украјинских оружаних снага на Курску област.

"Шта се десило у Курску? НАТО је напао Русију. Русија није напала Украјину, већ је одговорила на ратне злочине почињене после државног удара у Украјини 2014. године", казао је Ритер на Јутјуб каналу Денија Хејфонга.

Како је додао, што се тиче региона Курск, инвазију је организовао НАТО.

"Али руска војска ће ту лекцију искористити у будућности", оценио је Ритер.

И амерички економиста Џефри Сакс у интервјуу на јутјуб каналу "Џаџинг фридом" оценио је да неуспелу операцију Оружаних снага Украјине у Курској области заправо спроводи Северноатлантска алијанса.

"На страни Украјине је већина погинулих, а у Кијеву се ништа не дешава без одобрења или руководства Сједињених Држава. Операција у Курску највероватније ће бити права катастрофа", рекао је он.

Пре тога, Си-Ен-Ен је известио да напад украјинских оружаних снага на регион Курск поставља питања о томе који циљ Кијев жели да постигне као резултат напада и како ће инвазија утицати на ток сукоба у Донбасу.

"Волстрит џорнал" је писао да америчка администрација страхује од масовног напада руских снага на критичну инфраструктуру Украјине као одговор на "ризичну" операцију Кијева у Курској области.

Ризици украјинског продора у Курску област су у томе што ће Оружане снаге Украјине наставити постепено да губе позиције на свим деловима фронта где се спроводи Специјална војна операција.

Крајњи циљ остаје нејасан, пошто украјинским снагама недостаје и људи и оружја, а на истоку кијевске трупе имају потешкоћа да обуставе руско напредовање, нагласио је амерички лист.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да Русија неће дуго чекати са одговором.

image