Скот Ритер о нападу на Курску област: НАТО је извршио инвазију на Русију

НАТО је напао Русију, а не Русија Украјину, већ је Москва само одговорила на ратне злочине почињене после државног удара у Украјини 2014. године, рекао је бивши амерички обавештајац

НАТО земље извршиле су инвазију на руску територију, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер, коментаришући напад украјинских оружаних снага на Курску област.

"Шта се десило у Курску? НАТО је напао Русију. Русија није напала Украјину, већ је одговорила на ратне злочине почињене после државног удара у Украјини 2014. године", казао је Ритер на Јутјуб каналу Денија Хејфонга.

Како је додао, што се тиче региона Курск, инвазију је организовао НАТО.

"Али руска војска ће ту лекцију искористити у будућности", оценио је Ритер.

И амерички економиста Џефри Сакс у интервјуу на јутјуб каналу "Џаџинг фридом" оценио је да неуспелу операцију Оружаних снага Украјине у Курској области заправо спроводи Северноатлантска алијанса.

"На страни Украјине је већина погинулих, а у Кијеву се ништа не дешава без одобрења или руководства Сједињених Држава. Операција у Курску највероватније ће бити права катастрофа", рекао је он.

Пре тога, Си-Ен-Ен је известио да напад украјинских оружаних снага на регион Курск поставља питања о томе који циљ Кијев жели да постигне као резултат напада и како ће инвазија утицати на ток сукоба у Донбасу.

"Волстрит џорнал" је писао да америчка администрација страхује од масовног напада руских снага на критичну инфраструктуру Украјине као одговор на "ризичну" операцију Кијева у Курској области.

Ризици украјинског продора у Курску област су у томе што ће Оружане снаге Украјине наставити постепено да губе позиције на свим деловима фронта где се спроводи Специјална војна операција.

Крајњи циљ остаје нејасан, пошто украјинским снагама недостаје и људи и оружја, а на истоку кијевске трупе имају потешкоћа да обуставе руско напредовање, нагласио је амерички лист.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да Русија неће дуго чекати са одговором.