Лажна вест или обрисана истина: Американци "оцинкарили" агенте Мосада Ирану?

Амерички "Фокс њуз" је објавио чланак у ком се наводи да су званичници Вашингтона Ирану открили имена агената Мосада укључених у атентат на Исмаила Ханијеа

Амерички безбедњаци су својим иранским колегама тајно допремили списак агената Мосада који стоје иза убиства лидера Хамаса Исмаила Ханијеа - или тако бар тврди "Фокс њуз" у тексту који је у међувремену уклоњен са њиховог сајта.

Наиме, неименовани извор у Врховном безбедносном савету Ирана открио је за кувајтски лист "Џарида" да је америчка безбедносна делегација, уз посредство Омана, прошле недеље тајно отпутовала у Иран.

Према писању "Фокс њуза", делегација је требало да пошаље поруку властима у Техерану и покуша да деескалира тензије у региону.

Дипломатска мисија је наводно иранском врховном вођу Алију Хамнеју требало да предочи да америчка администрација није знала ништа о израелским атентатима на високог официра Хезболаха Фуада Шукра и политичког лидера Хамаса Исмаила Ханиеја.

Израел је преузео одговорност за убиство Шукра, али до сада није званично коментарисао атентат на Ханијеа. Лидер Хамаса је убијен у експлозији у Техерану крајем јула, а према писању "Њујорк тајмса", бомба је у кућу у којој је он боравио постављена два месеца раније.

Британски "Телеграф" је почетком августа писао да је израелска обавештајна служба Мосад ангажовала иранске безбедносне агенте како би поставила експлозиве, као и да су ти агенти у међувремену напусти земљу, али да и даље имају блиске контакте са оперативцима на терену.

Према наводима "Фокс њуза", верује се да је америчка делегација у Иран допутовала преко Турске, слетевши на аеродром Пајам-е-Хорам у Караџу прошлог четвртка, где су имали двочасовни састанак са иранским званичницима пре него што су се вратили у Турску.

Американци су Иранцима наводно дали листу имена агената Мосада унутар Ирана, за које САД верују да су били умешани у атентат на Ханијеа, директно или индиректно.

"Џарида" наводи да су Американци то наводно урадили као иницијативу "у доброј вери" као одговор на израелске ударе, који су изведени без америчке координације.

Амерички Савет за националну безбедност је, међутим, категорично одбацио наводе кувајтског листа: "То је категорично нетачно", рекао је портпарол Савета за "Џерузалем пост".

Занимљиво је да оригинални чланак, који је објављен 12. августа, више није доступан на сајту "Фокс њуза". Аутор текста је ирански опозициони активиста и заступник промене режима у Техерану Амир Абас Фахравар, који је близак неоконзервативним круговима у САД.