Свет

Залужни негирао умешаност у саботажу "Северног тока": Нисмо овлашћени да спроводимо иностране мисије

Бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине je навео да он не може бити умешан у саботажу "Северног тока", пошто украјинске снаге "нису овлашћене да спроводе иностране мисије"
Залужни негирао умешаност у саботажу "Северног тока": Нисмо овлашћени да спроводимо иностране мисије© Tanjug/Jordan Pettitt/PA

Бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни изјавио је да не зна ништа о експлозијама на гасоводу и да су све претпоставке да је он умешан у саботажу "Северног тока" "обична провокација", пише "Волстрит џорнал".

Он је напоменуо и да он не може бити умешан у саботажу "Северног тока", пошто украјинске снаге "нису овлашћене да спроводе иностране мисије".

Наиме, Владимир Зеленски је 9. маја именовао Залужног за амбасадора Украјине у Лондону, а у јулу је лист "Украјинска правда" објавио да је почео да ради на новој позицији.

Залужни је до 8. фебруара обављао дужност врховног команданта Оружаних снага Украјине.

Претходно је "Волстрит џорнал" пренео да је америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) захтевала да Владимир Зеленски откаже наређење за саботажу "Северног тока", на шта је он пристао, али украјински генерал Валериј Залужни није послушао његов налог.

"ЦИА је захтевала да кабинет Зеленског прекине операцију", пише лист, позивајући се на америчке, украјинске и европске изворе.

Како се наводи, након што је добио упутства из Вашингтона, Зеленски је дао одговарајуће наређење генералу Залужном, које је он "игнорисао", а његов тим је извршио "прилагођавање првобитном плану".

Медији су јуче објавили да је украјински инструктор роњења, који се налазио у Пољској, а ког Берлин оптужује да је извео саботажу "Северног тока", наводно успео да побегне немачким тужитељима који су издали налог за његово хапшење.

Немачко федерално тужилаштво терети Владимира Ж. и његове наводне саучеснике за противуставну саботажу и изазивање експлозије. Према информацијама немачког листа, осумњичени је успео да напусти Пољску, а на основу обавештајних података верује се да је "можда био упозорен". 

image