Свет

Ким Дотком ће бити изручен САД након 12 година правне битке

Пажљиво сам размотрио све информације и одлучио да господин Дотком треба да буде изручен САД и да се суочи са суђењем, навео је у саопштењу новозеландски министар правде
Ким Дотком ће бити изручен САД након 12 година правне биткеGetty © Fiona Goodall / Stringer

Технолошки бизнисмен Ким Дотком, који се суочава са оптужбама у вези са угашеном веб страницом за размену датотека "Мега аплоуд", биће изручен Сједињеним Америчким Државама са Новог Зеланда, рекао је данас новозеландски министар правде, преноси Ројтерс.

Дотком, рођен у Немачкој, а који има пребивалиште на Новом Зеланду, бори се против екстрадиције Сједињеним Државама од 2012. након рације коју је наредио ФБИ у његовој вили у Окланду.

Министар правде Пол Голдсмит потписао је налог за изручење Доткома, рекао је портпарол министра правде.

"Пажљиво сам размотрио све информације и одлучио да господин Дотком треба да буде изручен САД и да се суочи са суђењем", навео је Голдсмит у саопштењу.

Како се додаје у саопштењу ресорног министра, технолошком бизнисмену је дат кратак временски период да размотри донету одлуку и посаветује се у вези с њом, што је уобичајена пракса. Напомиње се и да министарство неће даље коментарисати у овој фази.

У објави на друтшвеној мрежи Икс у уторак, Дотком је написао да је "послушна америчка колонија у Јужном Пацифику управо одлучила да ме изручи за оно што су корисници постављали на Мега аплоуду". 

Ројтерс није  могао да дође до коментара Доткома.

 

Америчке власти тврде да су Дотком и три друга руководиоца "Мега аплоуда" коштали филмске студије и дискографске куће више од 500 милиона долара подстичући кориснике да чувају и деле материјал заштићен ауторским правима, што је донело више од 175 милиона долара прихода овом сајту.

Директор маркетинга компаније Фин Батато и главни технички директор и суоснивач Матијас Ортман, обојица из Немачке, заједно са трећим руководиоцем холандским држављанином Брамом ван дер Колком ухапшени су са Доткомом 2012. године.

Ортман и Ван дер Колк постигли су судске нагодбе на основу којих су добили затворске казне на Новом Зеланду 2023, али су избегли изручење. Батато је умро на Новом Зеланду 2022. године. 

image