Ким Дотком ће бити изручен САД након 12 година правне битке

Пажљиво сам размотрио све информације и одлучио да господин Дотком треба да буде изручен САД и да се суочи са суђењем, навео је у саопштењу новозеландски министар правде

Технолошки бизнисмен Ким Дотком, који се суочава са оптужбама у вези са угашеном веб страницом за размену датотека "Мега аплоуд", биће изручен Сједињеним Америчким Државама са Новог Зеланда, рекао је данас новозеландски министар правде, преноси Ројтерс.

Дотком, рођен у Немачкој, а који има пребивалиште на Новом Зеланду, бори се против екстрадиције Сједињеним Државама од 2012. након рације коју је наредио ФБИ у његовој вили у Окланду.

Министар правде Пол Голдсмит потписао је налог за изручење Доткома, рекао је портпарол министра правде.

"Пажљиво сам размотрио све информације и одлучио да господин Дотком треба да буде изручен САД и да се суочи са суђењем", навео је Голдсмит у саопштењу.

Како се додаје у саопштењу ресорног министра, технолошком бизнисмену је дат кратак временски период да размотри донету одлуку и посаветује се у вези с њом, што је уобичајена пракса. Напомиње се и да министарство неће даље коментарисати у овој фази.

У објави на друтшвеној мрежи Икс у уторак, Дотком је написао да је "послушна америчка колонија у Јужном Пацифику управо одлучила да ме изручи за оно што су корисници постављали на Мега аплоуду". 

Ројтерс није  могао да дође до коментара Доткома.

 

Америчке власти тврде да су Дотком и три друга руководиоца "Мега аплоуда" коштали филмске студије и дискографске куће више од 500 милиона долара подстичући кориснике да чувају и деле материјал заштићен ауторским правима, што је донело више од 175 милиона долара прихода овом сајту.

Директор маркетинга компаније Фин Батато и главни технички директор и суоснивач Матијас Ортман, обојица из Немачке, заједно са трећим руководиоцем холандским држављанином Брамом ван дер Колком ухапшени су са Доткомом 2012. године.

Ортман и Ван дер Колк постигли су судске нагодбе на основу којих су добили затворске казне на Новом Зеланду 2023, али су избегли изручење. Батато је умро на Новом Зеланду 2022. године.