Саветник Зеленског демантује Запад: Разговарали смо о нападу на Курску област

Упркос томе што Вашингтон, Лондон и Берлин тврде супротно, близак сарадник Владимира Зеленског открио је да су Украјинци водили разговоре са Западом о нападу на Курску област

Саветник Владимира Зеленског Михаил Подољак признао је за британски "Индепендент" да су Украјинци разговарали о нападу на Курску област за партнерима са Запада пре него што се он десио.

Према речима Подољака, "дискусија са партнерима је вођена, али не јавно".

Подољак је тако демантовао Лондон, Вашингтон и Берлин који негирају да су били информисани о томе да се напад спрема.

Ипак, председник Русије Владимир Путин је на недавном састанку са државним врхом истакао да Украјина испуњава вољу западних господара, који ратује против Русије рукама Украјинаца. Он је објаснио да иза напада на руску територију стоји жеља Кијева да побољша своју позицију током будућих преговора са Москвом.

Ипак, како је нагласио, "о каквим уопште преговорима може да се говори са људима који неселективно нападају цивиле" и нуклеарне објекте. Поручио је и да ће Москва без сумње одговорити на нападе.

Саветник Зеленског је за "Индепендент" даље објаснио да је "изненадни напад Украјине унутар Русије" био "једини начин да се Владимир Путин примора да седне за преговарачки сто". Он је објаснио да је напад на Курску област "део психолошке тактике за победу у рату".

Руси су, како каже, сада "шокирани", и то "има значајан утицај на психолошко стање Русије". 

Подољак је даље на Иксу написао да "Украјина води одбрамбени рат, између осталог и на територији агресора у циљу заштите сопственог становништва". То је, како је оценио, "њено безусловно право".

Он је негирао умешаност Кијева у експлозије које су оштетиле гасовод "Северни ток 2" и уместо тога "уперио прстом" на Русију.

"Такав чин се може извести само уз велике техничке и финансијске ресурсе... а ко је све то поседовао у време бомбардовања? Само Русија", рекао је Подољак и додао да Украјина није стекла никакву стратешку или тактичку предност од експлозија.

Претходно је "Волстрит џорнал" пренео да је америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) захтевала да Владимир Зеленски откаже наређење за саботажу "Северног тока", на шта је он пристао, али украјински генерал Валериј Залужни није послушао његов налог.

"ЦИА је захтевала да кабинет Зеленског прекине операцију", пише лист, позивајући се на америчке, украјинске и европске изворе.

Како се наводи, након што је добио упутства из Вашингтона, Зеленски је дао одговарајуће наређење генералу Залужном, које је он "игнорисао", а његов тим је извршио "прилагођавање првобитном плану".