Марк Руте бира заменика: Две жене са Балкана главни фаворити

Име о којем се много говори је бивша министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска

Нови генерални секретар НАТО, бивши холандски премијер, Марк Руте пре него што званично започне свој мандат има задатак да изабере заменика, а међу озбиљним кандидатима у бриселским круговима се помињу две жене, бивше званичнице Северне Македоније и Бугарске.

"Ова функција би врло вероватно могла да припадне једној жени из Источне Европе", рекла је за "Политико" бивша портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

Име о којем се много говори је бивша министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска, наводи дипломата НАТО и високи званичник Алијансе.

Ако би била изабрана, она би била највиши званичник НАТО до сада из региона Западног Балкана који не долази из земље чланице ЕУ.

Шекеринска је тренутно потпредседница Партије европских социјалиста, а имала је кључну улогу у пријему Северне Македоније у НАТО пре четири године.

Она је у једном интервјуу након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, одбацила тврдње Москве да је ширење Алијансе на исток "злослутни план Запада".

"Напротив, велике чланице НАТО нису имале нарочитог апетита за проширењем", рекла је тада Шекеринска.

Шекеринска о дијалогу Београда и Приштине

Пре четири године у интервјуу за "Коху" рекла је да "Косово" и Србија не треба да траже "кључ" коначног споразума у ​​Вашингтону, Бриселу или Берлину, већ у Београду и Приштини.

"Решење за све проблеме не може се наћи ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Берлину. Морамо наћи политичку вољу код куће. Ако буде политичке воље у Београду и Приштини, решење ће се наћи. И дефинитивно ће ово решење бити улагање у регионалну стабилност", рекла је, између осталог, Шекеринска у интервјуу за "Коху".

Док је била на челу Министарства одбране 2020. године Скопље је упутило први контингент од 44 припадника Војске Северне Македоније у мисију Кфора. То је била прва мисија војске Северне Македоније од како је та земља постала 30. чланица НАТО.

Сукоб са Стоилковићем

Медији су 2010. године пренели да ће Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) морати да одговара због инцидента у Собрању када је посланица те странке Радмила Шекеринска позвала лидера српске партије Ивана Стоилковића да заједно са свим Србима у Македонији напусти земљу и врати се на Косово и Метохију.

"СДСМ, који је у више наврата испољавао нетрпељивост према Србима у Македонији, и Шекеринска мораће да одговарају за овај инцидент, посебно зато што им се често догађа да потцењују и ромске представнике у парламенту, што показује њихову етничку нетрпељивост у дужем периоду", навео је тада скопски дневник "Вечер".

Друга кандидаткиња из Бугарске

Као кандидат за десну руку Рутеа, помиње се и бивша заменица премијера Бугарске, и некадашња европска комесарка, Марија Габријел, наводе двоје добро обавештених званичника.

Делегације Бугарске и Северне Македоније нису коментарисале ове евентуалне кандидатуре.

Иако се две кандидаткиње са Балкана сматрају за главне фаворите, помињу се још нека имена као што је бивши летонски премијер Кришјанис Каринш, а и Пољска и Турска разматрају да предложе своје представнике, наводе двоје НАТО дипломата.

Руте ступа на дужност 2. октобра, а бриселски портал на води да је за ову функцију битно темељно познавање доктрине Кремља.

Носилац ове функције замењује свог шефа и председава два пута недељно састанцима са 32 амбасадора у Северноатлантском савету, или на сваком ванредном састанку, укључујући Савет НАТО-Украјина.