Лукашенко упозорава: Ако дође до нарушавања наше границе, уследиће моменталан одговор

Белоруски председник је додао да "неће бити додатних црвених линија", већ да она постоји и да је то државна граница Белорусије

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је, у интервјуу за руску телевизију "Русија", да Минск не жели рат против целог НАТО-а, али да ће, ако се наруши државна граница републике, одговор бити моменталан.

"Не желимо ескалацију, и не желимо рат против целог НАТО-а. Не желимо ово. Али ако то ураде и крену. Па, онда нећемо имати другог избора", поручио је Лукашенко, преноси белоруска агенција Белта.

Белоруски председник је додао да "неће бити додатних црвених линија", већ да она постоји и да је то државна граница Белорусије.

"Чим је прегазе (говорим као граничар) одговор ће бити моменталан. Он се припрема, по наређењу, држи се у тајности како и доликује", упозорио је белоруски председник.

Како је рекао, Минск неће активирати нуклеарно оружје, уколико нико не наруши државну границу Савезне државе Русије и Белорусије. 

Према његовим речима, у случају агресије против Белорусије, Русија ће одмах на територију Белорусије увести своје јединице.

"Ми примамо први ударац, а даље нас подржава Русија. То је заједнички рат Белорусије и Русије против ових звери", рекао је председник, преносе РИА Новости.

Лукашенко је поновио и да су Американци заинтересовани за то да на фронту гине што више Украјинаца и Руса, те да је рат потребан Западу, а не руском, украјинском или белоруском народу. 

"Да ли је ово нормално? Желе да уништимо једни друге", упитао је он.

Подсећања ради, Лукашенко је пре неколико дана наредио да се појача присуство трупа на граници са Украјином, након обарања украјинских дронова изнад територије Белорсусије, рекао је шеф Министарства одбране Републике Виктор Хрењин.

"Узимајући у обзир развој ситуације у Украјини, као и у Курској области Русије, главнокомандујући Оружаних снага је дао упутства да се појача груписање трупа на Гомељском и Мозирском тактичком правцу како би се одговорило на било какве могуће провокације", наводи се у саопштењу Хрењина објављеном на званичном Телеграм каналу белоруског Министарства одбране.

Након тога, тенкови једне од механизованих бригада Оружаних снага Белорусије пребачени су на границу са Украјином у оквиру одлуке о јачању пограничних трупа.