Свет

Мајмунске богиње стигле у Европу – забележен први случај

Овај вирус се може ширити кроз блиске међуљудске контакте и најчешће се манифестује благим симптомима, али у ретким случајевима инфекција може бити смртоносна са симптомима сличним грипу и гнојним лезијама на телу
Мајмунске богиње стигле у Европу – забележен први случајGetty © skaman306

Шведске власти данас су саопштиле да је у земљи потврђен први случај мпокса, односно мајмунских богиња, вирусне инфекције која се шири блиским контактом, преноси Ројтерс.

"Током поподнева добили смо потврду да у Шведској имамо један случај тежег типа мпокса, оног који се зове клејд један", рекао је министар здравља и социјалних питања Јакоб Форсмед на конференцији за новинаре.

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је у четвртак, други пут у две године, глобалну ванредну ситуацију по јавно здравље због ширења вируса мпокс, раније познатог као мајмунске богиње.

Након избијања епидемије у Демократској Републици Конгу, зараза се проширила на суседне земље.

Овај вирус се може ширити кроз блиске међуљудске контакте и најчешће се манифестује благим симптомима, али у ретким случајевима инфекција може бити смртоносна са симптомима сличним грипу и гнојним лезијама на телу, пише британска агенција.

image