Свет

Ким Џонг Ун писао Путину: Русија ће победити у "светом рату" за мир и правду

Лидер ДНР Кореје је потврдио опредељеност Пјонгјанга за дубљу сарадњу са Москвом
Ким Џонг Ун писао Путину: Русија ће победити у "светом рату" за мир и правдуGetty © Kremlin Press Office/Anadolu

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун упутио је поруку председнику Русије Владимиру Путину у којој је потврдио опредељеност Пјонгјанга за дубљу сарадњу са Москвом.

Он је поводом обележавања годишњице стицања независности Северне Кореје, Путину поручио да ће Русија победити у "светом рату" за мир и правду", преноси КЦНА.

Ким је навео и да ће две земље промовисати изградњу "мултиполарног новог света".

"Пријатељска осећања војски и народа две земље искована и продубљена у борби против заједничког непријатеља служе као снажна покретачка снага за развој односа пријатељства и сарадње у свеобухватно стратешко партнерство и непобедиво пријатељство", навео је Киму одговору на Путинову честитку поводом 15. августа, када се обележава годишњица ослобађања Северне Кореје од јапанске колонијалне владавине 1945. године, преносисевернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

Путин је у честитки Киму навео да основу веза између Русије и Северне Кореје представља борба совјетских војника против Јапана у Другом светском рату.

Ким и Путин су у јуну у Пјонгјангу одржали други самит за мање од годину дана и потписали пакт о свеобухватном стратешком партнерству које укључује међусобну одбрану у случају напада треће стране.

Севернокорејски лидер је поводом празника посетио споменик корејским војницима који су се борили против Јапана од 1910. до 1945. године, као и Кулу ослобођења, споменик војницима совјетске Црвене армије који су учествовали у ослобађању Кореје од Јапана.

image