Свет

Трамп: Ако победим ухапсићу све симпатизере џихадиста и депортовати

Кандидат Републиканске странке је рекао да је његов противкандидат Камала Хариса "маневрисала како би добила подршку отровних антисемита унутар своје партије"
Трамп: Ако победим ухапсићу све симпатизере џихадиста и депортовати© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Кандидат Републиканске странке на предстојећим председничким изборима у САД Доналд Трамп изјавио је да је на последњем састанку са Бенјамином Нетанјахуом у јулу израелском премијеру поручио да брзо оконча рат Израела и Хамаса у Појасу Газе.

"Он зна шта ради, а охрабрио сам га то брзо заврши. Мора се брзо завршити, морају да победе и заврше с тим. Убијање мора да престане", рекао је Трамп, а преноси Ројтерс.

Трамп је пропалестинске демонстранте у САД назвао "про-хамасовским силеџијама" и "симпатизерима џихада" и додао да ће их, ако буде изабран, похапсити и депортовати.

"Даћу Израелу подршку која му је потребна да победи, али желим да победи брзо", рекао је Трамп.

Говорећи о потпредседници САД и кандидаткињи Демократске странке на изборима Камали Харис, он је навео да је "маневрисала како би добила подршку отровних антисемита унутар своје партије".

"Од почетка, Харисова је радила на томе да Израелу веже руке на леђима, захтевајући моментални прекид ватре, што би само дало времена Хамасу да се прегрупише и покрене нови напад попут оног 7. октобра", сматра Трамп.

Додао је да ће, ако она победи, "радикални левичари и симпатизери Хамаса не само изазвати хаос на улицама, већ ће повести спољну политику САД и Беле куће, а Израел ће нестати".

Трамп и Нетанјаху демантовали су медијске наводе о томе да су у среду разговарали о потенцијалном споразуму о прекиду ватре у Гази и ослобађању талаца.

"Супротно медијским извештајима, премијер Бенјамин Нетанјаху јуче није разговарао са бившим председником Доналдом Трампом", саопштено је из кабинета Нетанјахуа, док је Трамп навео да о томе није разговарао са израелским премијером, али да ће можда то учинити.

Нетанјаху је у јулу боравио у посети САД, током које је говорио пред америчким Конгресом и састао се са америчким председником Џозефом Бајденом, потпредседницом и кандидаткињом Демократа за председницу Камалом Харис, као и са Трампом, у његовој резиденцији на Флориди.

Египат, САД и Катар предводе преговоре о прекиду ватре у Појасу Газе, а из Вашингтона је више пута поновљено да би постизање тог споразума довело до смањења напетости и претње ширег сукоба на Блиском истоку.

image