Западни конкуренти се повукли из Русије, америчка нафтна компанија шири пословање

СЛБ, компанија са седиштем у Хјустону, која се бави пружањем услуга везаних за нафтна поља, донела је у Русију опрему у вредности од 17,5 милиона долара између августа и децембра 2023, а прошлогодишње пословање у овој земљи генерисало је пет одсто прихода компаније од 33,1 милијарду долара

Једна од највећих светских нафтних компанија шири пословање у Русији након што су њени главни западни ривали повукли с овог тржишта након почетка сукоба у Украјини, пише "Фајненшел тајмс".

СЛБ, компанија са седиштем у Хјустону која се бави пружањем услуга везаних за нафтна поља, јавно се обавезала у јулу 2023. да ће зауставити "испоруку производа и технологије у Русију" из својих објеката у свету. Руске царинске пријаве показују да је након увођења ове забране такав увоз успорен до почетка септембра.

Међутим, документација показује да је компанија наставила да увози материјале из других извора, доносећи опрему у вредности од 17,5 милиона долара између августа и децембра 2023, последњег датума доступних података.

Од тога, 2,2 милиона долара је декларисано као оригинално произведено од стране СЛБ-а или његових подружница.

СЛБ је одбио да коментарише. Особа блиска компанији рекла је да увоз није "из СЛБ постројења" и да је то "у складу са јавним изјавама СЛБ-а и у оквиру међународних смерница за санкције".

Ова открића долазе у тренутку када се СЛБ одупире притисцима група за људска права и украјинске владе да напусти Русију, која наводи да њен рад у земљи помаже да се "генеришу милијарде долара прихода од нафте за подршку ратним напорима Кремља". Прошле године, украјинска Национална агенција за превенцију корупције додала је СЛБ на црну листу "међународних спонзора рата", што је део глобалне кампање откривања компанија које послују са Москвом.

Два највећа америчка ривала СЛБ-а у сектору нафтних услуга, "Бејкер Хагс" и "Халибартон", напустили су Русију након почетка Специјалне војне операције. Обе су продале своја руска предузећа локалним менаџерима 2022. АББ, конгломерат са седиштем у Швајцарској и снабдевач енергетског сектора, такође је најавио да ће напустити Русију средином 2022.

Петер Восер, председник АББ-а, рекао је да је швајцарска компанија изгубила "прилично много посла" одбијањем да прими нове поруџбине у Русији и најавом изласка.

"Прихватамо да неки други то можда неће следити и да стога могу имати конкурентску предност. Али мислим да је то краткорочно гледиште и да ће им се у некој фази обити о главу", рекао је Восер.

"Бејкер Хагс" и "Халибартон" су одбили да коментаришу.

За разлику од својих главних ривала, СЛБ је рекао да не планира да напусти Русију. Али у јулу 2023. компанија је саопштила да "зауставља испоруке производа и технологије у Русију из свих СЛБ објеката широм света".

СЛБ је изградио велики бизнис у Русији од пада Совјетског Савеза.

Прошлогодишње пословање у земљи генерисало је пет одсто прихода компаније од 33,1 милијарду долара и запошљавало је око 9.000 запослених. Према америчким регулаторним поднесцима, компанија је задржала нето имовину у вредности од 600 милиона долара у земљи на крају 2023.

Провајдери нафтних услуга обављају велики део посла за глобалну индустрију нафте и гаса: од изградње путева и полагања цеви до бушења бунара и пумпања сирове нафте. Али они такође пружају приступ софистицираним технологијама које су од виталног значаја за подршку истраживању и развоју сложених операција бушења.

Западни креатори политике избегавали су увођење свеобухватних санкција нафтним пољима у Русији због забринутости да би то могло угушити извоз фосилних горива и изазвати скок глобалних цена нафте.

У мају је званичник америчког Стејт департмента рекао да СЛБ до сада није прекршио санкције и да компанија има јасно разумевање "где су црвене линије".

Портпарол Министарства финансија је рекао да су САД и међународна коалиција која се противи Русији посвећене смањењу профита (Владимира) Путина, али да би настојање да се заустави проток руске нафте имало озбиљне последице по глобалну економију.

Нешто од робе коју СЛБ увози у Русију спада у категорије за које су друге владе изразиле забринутост: 3,3 милиона долара опреме која је испоручена од јула је у категоријама које би могле да буду предмет контроле ако се извозе из ЕУ у земљу. Најскупљи артикли у овој категорији описани су у поднесцима као електрични каблови и хемикалије.

Роба, међутим, долази из земаља које не примењују такве контроле. Највећи део увоза СЛБ-а — у вредности од 13 милиона долара — дошао је из Кине, док је додатних три милиона долара стигло из Индије. Најскупљи појединачни део била је "тешка немагнетна бушећа цев" вредна 1,3 милиона долара, која је испоручена из Кине.

СЛБ је испоручио опрему неким од највећих руских нафтних компанија, укључујући "Лукоил". Током 2022. и 2023. године обезбедио је "Лукоилу" алате за бушење и хидрауличне пакере.

Приходи главне руске подружнице СЛБ-а порасли су за 527 милиона рубаља на 27,3 милијарде рубаља (307 милиона долара) у 2023. у поређењу са годином раније, према извештају подружнице.

Документа која је прибавио "Глобал витнес" и у које је "Фајненшел тајмс" имао увид показују да је у децембру руска канцеларија СЛБ-а потписала уговор са руским институтом за нафту и гас Внигни, који обавезује компанију да јој помогне да изради моделе налазишта нафте и гаса који се могу користити за развој пројеката.

ФТ је пронашао више од 1.000 огласа за посао које је компанија објавила од децембра, тражећи нове раднике, од возача до хемичара и геолога. 

Претрага руских трговачких марки и корпоративних база података показала је да је руска филијала СЛБ-а регистровала две нове робне марке у јулу, наводи се у тексту.