Свет

И Мадуро и опозиција одбили предлог Луле да Силве и Бајдена о поновним изборима

Председник Венецуеле позвао је САД да се не мешају у унутрашња питања земље, док представници опозиције кажу да су избори, за које тврде да су они победили на њима, завршени и не желе нове
И Мадуро и опозиција одбили предлог Луле да Силве и Бајдена о поновним изборима© Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Председник Венецуеле Николас Мадуро, али и представници опозиције који оспоравају његову победу на изборима у овој земљи 28. јула, одбацили су предлоге председника Бразила Луле да Силве и Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена да се одрже нови избори.

Мадуро је одбацио коментаре Бајдена и Луле, рекавши да су и САД и Бразил имале оспораване изборе у шта је Венецуела одбила да се укључи, преноси Ројтерс.

"Апсолутно одбацујем покушаје да Сједињене Државе постану изборни ауторитет у Венецуели. Бајден је дао интервенционистичко мишљење о унутрашњим питањима наше земље", рекао је Мадуро на државној телевизији.

Лидерка венецуеланске опозиције Марија Корина Мачадо такође је одбацила Бајденов и Лулин предлог.

"Избори су се већ десили. Мадуру се мора дати до знања да цена његовог останка на власти расте са сваким даном који пролази", рекла је Мачадо новинарима из Аргентине и Чилеа у видео позиву. 

Званичници владајуће странке у Венецуели такође су раније одбацили предлог о новим изборима. 

Амерички председник у четвртак је наизглед подржао нове изборе у Венецуели, након што је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва такође изнео ту идеју.

Бајден је разговарао са новинарима након Лулине сугестије да би венецуелански лидер Мадуро могао да распише нове изборе који би укључивали међународне посматраче као потенцијално решење за политичку кризу у земљи. Упитан да ли подржава нове изборе у Венецуели, Бајден је рекао "да".

Портпарол Савета за националну безбедност касније је изјавио да је Бајден "говорио о апсурдности тога што Мадуро и његови представници нису разјаснили околности избора 28. јула" али није у потпуности повукао Бајденов коментар. Портпарол је додао да је "потпуно јасно" да је опозициони кандидат Едмундо Гонзалес победио на изборима.

Амерички званичник, говорећи о позадини, рекао је да се позиција САД није променила и да велика већина земаља у региону тражи од Мадура да објави резултате и призна исход избора.

Предлог о новим изборима је међу неколико из међународне заједнице који за сада немају подршку ни од Мадура, ни од његових противника опозиционе коалиције. САД и друге западне земље показују мало знакова брзе, оштре акције у односу на оно што су многе од њих осудиле као изборну превару, додаје се у извештају агенције.

Бразилски председник Лула да Силва је рекао да би "коалициона влада" могла бити још једно могуће решење за Венецуелу.

"Ако (Мадуро) има здравог разума, могао би то изнети људима, можда расписати нове изборе са нестраначком изборном комисијом", рекао је Лула у радијском интервјуу.

Бразилски председник је рекао да још увек не признаје Мадура као победника на изборима и да његова влада мора да објави резултате гласања који нису објављени.

"Мадуро зна да дугује Бразилу и свету објашњење", рекао је Лула.

Лула и његов колумбијски колега Густаво Петро разговарали су телефоном у среду у оквиру напора да се пронађе решење за венецуеланску кризу, али детаљи разговора нису саопштени.

Лидери Латинске Америке разговараће о дешавањима у Венецуели овог викенда када ће многи бити у Доминиканској Републици на инаугурацији новог председника те земље, рекао је председник Панаме Хозе Раул Мулино у четвртак на  конференцији за новинаре.

Лулин највиши спољнополитички саветник Целсо Аморим, говорећи пред Комитетом за спољне послове Сената, рекао је да Бразил није званично предложио нове изборе у Венецуели.

Аморим је рекао да је Бразил понудио да пошаље авион да покупи шест чланова опозиције који траже азил у аргентинској амбасади, сада под бразилском заставом откако је Венецуела прекинула везе са Аргентином.

Венецуеланска изборна комисија прогласила је да је Мадуро освојио 51 одсто гласова, али није објавила коначне резултате.

Према подацима опозиције, Гонзалес је добио 67 одсто гласова.

image