Свет

Западна верзија саботаже "Северног тока" је бајка: САД умешане у диверзију

Посланик странке Алтернатива за Немачку Евгеније Шмит оценио је да верзија немачких медија о украјинском трагу у уништавању гасовода , пада у воду, као и да су САД умешане у диверзију
Западна верзија саботаже "Северног тока" је бајка: САД умешане у диверзијуwww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Верзија украјинске саботаже гасовода "Северни ток" 1 и 2, коју пропагирају западни медији је прича из бајке, у којој има мало истине, а много лажи, навео је лидер француске партије "Патриоте" Флоријан Филипот. 

"Што се тиче саботаже на 'Северном току', медији од јуче покушавају да нам продају бајку. Мало је истине и много лажи да се све помеша и сакрију прави организатори. Истрага Симора Херша, која јасно упире прстом у САД и НАТО, је бескрајно озбиљнија и веродостојнија", написао је Филипо на Иксу.

Он је оценио да постоји "напредак" у новој верзији истраге, према којој експлозију није извела Русија, напоменувши да је "то већ нешто, али да месецима говоре супротно".

"Сада хоће да нас увере да је све ово извело шест Украјинаца, који су смислили ту идеју уз чашу у кафани, изнајмили чамац, а Зеленски, који се покајао, зове их у последњем тренутку да све откаже, али они одговарају: 'Касно је! На мору смо, започели смо операцију. Каква штета!",  подсмева се Филипо.

Према његовим речима, нова "запањујућа" верзија разоткрива Зеленског као "наивног", али "доброг", док НАТО, Пољска, Велика Британија и САД остају "невини".

"Само су мало глупи и нису могли да виде шта се спрема... Али на крају остају добри... Ко би при здравој памети могао да верује у тако нешто?!", поручио је француски политичар.

Сличног мишљења је и посланик странке Алтернатива за Немачку Евгеније Шмит, који је навео да верзија о украјинском трагу у уништавању гасовода "Северни ток", о којој говоре немачки медији, пада у воду, као и да су САД умешане у диверзију.

"Ако се копа дубље, те претпоставке падају у воду. Како су званичници раније рекли, такву диверзију могао је да спроведе само мали број држава. Приватна лица не поседују такве техничке способности – морали су да подметну 1,5 тона експлозива дубоко, а затим да их даљински дигну у ваздух. А сада нам се пласира верзија да су наводно неки украјински активисти изнајмили јахту и утоварили експлозив на њега, а затим заборавили своје лажне пасоше и оставили трагове експлозива", објаснио је Шмит.

С тим у вези, навео је да сада постоје две верзије приче – америчко-норвешка и такозвана украјинска, коју интензивно пласирају немачки медији.

Он је подсетио да је премијер Мађарске Виктор Орбан крајем јула званично изјавио да су Американци умешани у диверзије око гасовода.

"Другим речима, ако лидер једне државе даје такве изјаве, значи да за то постоји основ", истакао је Шмит.

Како је додао, послао је више од 300 захтева немачкој влади са питањем да ли су упознати са Орбановом изјавом и да ли су контактирали мађарску владу да сазнају детаље.

Владин одговор је сваки пут био прилично оскудан, напоменуо је немачки посланик.

Раније је амерички лист "Волстрит џорнал", позивајући се на неименоване изворе, навео да је Централна обавештајна служба САД (ЦИА) тражила од Владимира Зеленског да откаже наређење о извођењу диверзија на гасоводима, као и да је он пристао то да уради, али да је украјински генерал Валериј Залужни одбио да га послуша.

У исто време, Залужни је одбацио тврдње о својој умешаности у саботажу гасовода.

Како се наводи, немачки истражитељи усредсређени су на сакупљање доказа против Залужног и његових помоћника.

image