Свет

Лукашенко: Минск спреман да се супротстави свим претњама, појачана контрола на украјинској граници

Белорусија има све што је потребно да одбије могуће прљаве трикове, рекао је Александар Лукашенко
Лукашенко: Минск спреман да се супротстави свим претњама, појачана контрола на украјинској границиwww.globallookpress.com © Henadz Zhikov/XinHua

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је та земља у потпуности спремна да се супротстави свим претњама које постоје.

"Како су ме обавестили министар и државни секретар, председник КГБ-а, ми смо спремни, потпуно спремни, да се супротставимо свим претњама које постоје против Белорусије", поручио је Лукашенко на састанку о војсци, пренела је државна агенција Белта.

Према његовим речима, Белорусија има све што је потребно да одбије могуће прљаве трикове против те земље.

Он је нагласио да је Белорусија појачала контроле на граници са Украјином након уништења украјинских дронова.

"После догађаја са тим дроновима, појачали смо контролу на белоруско-украјинској граници, повукли смо тамо делове наше војске", прецизирао је Лукашенко.

Белоруски министар одбране Виктор Хрењин рекао је да постоји велика вероватноћа оружаних провокација из Украјине.

Лукашенко је раније у интервјуу за руску телевизију "Русија", изјавио да Минск не жели рат против целог НАТО-а, али да ће, ако се наруши државна граница републике, одговор бити моменталан.

"Не желимо ескалацију, и не желимо рат против целог НАТО-а. Не желимо ово. Али ако то ураде и крену... Па, онда нећемо имати другог избора", поручио је Лукашенко, пренела је белоруска агенција Белта.

Белоруски председник је додао да "неће бити додатних црвених линија", већ да она постоји и да је то државна граница Белорусије.

"Чим је прегазе (говорим као граничар) одговор ће бити моменталан. Он се припрема, по наређењу, држи се у тајности како и доликује", упозорио је белоруски председник.

Како је рекао, Минск неће активирати нуклеарно оружје, уколико нико не наруши државну границу Савезне државе Русије и Белорусије. 

Према његовим речима, у случају агресије против Белорусије, Русија ће одмах на територију Белорусије увести своје јединице.

"Ми примамо први ударац, а даље нас подржава Русија. То је заједнички рат Белорусије и Русије против ових звери", рекао је председник, преносе "РИА Новости".

image