Пуђдемон: Како сам извео своје дрско бекство из Шпаније

Нисам се вратио у Каталонију да бих био ухапшен, вратио сам се да остварим право на отпор угњетавању, пише вођа каталонских сепаратиста

Доласком у Барселону преузео сам велики лични ризик да скренем пажњу на системски проблем шпанског правосуђа и осудим политичку опсесију суда који треба да буде непристрасан када доноси одлуке, пише у ауторском тексту за "Политико" вођа каталонских сепаратиста Карлес Пуђдемон.

Он је описао како је 8. августа након седам година ушао у земљу у којој је издат налог за његово хапшење, обратио се присталицама у Барселони, изазвао општу пометњу полиције, а затим напустио Шпанију без да га је ико зауставио. 

Подсетио је да је дошао на скуп који су организовале, како је навео, грађанске организације и каталонске политичке партије код Тријумфалне капије у центру Барселоне, само неколико метара од каталонског парламента. 

У наставку текста оштро је критиковао одлуку Врховног суда Шпаније да га изузме из Закона о амнестији којим су опроштене илегалне акције око 300 званичника и активиста каталонских сепаратиста у периоду од 2011. до 2023. године. Пуђдемону се, према образложењу суда, ставља на терет проневера и он није обухваћен амнестијом.

"Исполитизовано друго веће Врховног суда одлучило је да се побуни против закона који му се не свиђа, не поштујући демократски парламент. Ово називам хибридним ударом: одређене судије подривају вољу народа и поништавају законе које је усвојила демократска влада под маском владавине права. Да Закон о амнестији не гарантује амнестију било би апсурдно било где у Европи, а ипак, управо се то дешава у Шпанији", пише Пуђдемон.

Он даље наводи да је "тврдећи да су добровољни прилози за финансирање референдума – који јавност ништа не коштају – представљали лично богаћење, суд у суштини редефинисао кривично дело проневере".

Пише и да је обећао да ће се вратити кући на дебату новог председника Владе Каталоније, којег увек бира парламент.

"Уз сва своја политичка права нетакнута, моја дужност је била да учествујем у овој важној дискусији. И тако су исполитизоване шпанске судије наредиле каталонској полицији да искористи прилику да ме ухапси. Ризик од слања у шпански затвор био је изузетно висок. Ипак сам одлучио да се вратим. И не само то, најавио сам где, када и у које време ћу се појавити пред хиљадама људи", објашњава Пуђдемон.

Стигао је у Каталонију, како описује, поподне 6. августа, а да га нису открили.

"Два дана касније, успео сам да пређем неколико улица и стигнем до бине, а да ме нису ухватили. И могао сам да говорим откривеног лица, неколико метара од седишта Високог суда правде Каталоније и самог парламента, пред гомилом", наводи Пуђдемон.

Хтео је да оде у парламент, додаје даље, али је полиција оградила цео простор и то онемогућила.

"Да сам покушао, то би било равно предаји правосудним органима – за које верујем да немају законска овлашћења да ме прогоне. Нисам се вратио у Каталонију да бих био ухапшен. Вратио сам се да остварим право на отпор угњетавању. Када судија одбије да примени демократски закон, то је облик угњетавања – онај који ниједан демократа не би требало да толерише", образлаже овај политичар.

Он наводи, потом, да је полиција изазвала хаос широм Каталоније покушавајући да га ухапси, као и да је последњи пут тако велика операција изведена у Каталонији пре тачно седам година, под његовим председништвом, и то због страшних напада џихадиста у Барселони и Камбрилсу.

Али, на крају, бекство је било успешно, додаје Пуђдемон.

"Није било потребе да се кријем у пртљажнику аутомобила – како тврде да јесам. Сео сам у задњи део приватног возила и превезен сам преко границе између јужне и северне Каталоније, која је административно француска територија. Сада се надам да ће се једног дана правда вратити у шпанске судове, а судије ће поштовати закон који је усвојио парламент, тако да се могу трајно вратити кући", закључује Карлес Пуђдемон.