Аустралија и САД покушавају да заједнички произведу хиперсоничне ракете

Аустралија тестира хиперсоничну крстарећу ракету (ХАЦМ) са САД, коју ће сматрати својим првим таквим оружјем за борбене авионе, саопштили су министри одбране и спољних послова две земље

Сједињене Америчке Државе и Аустралија желе да заједнички производе хиперсоничне ракете, што би смањило притисак на америчку одбрамбену индустријску базу, изјавио је данас у Сиднеју амерички републикански посланик Мајкл Мекол.

Мекол, који је и председник Комитета за спољне послове Представничког дома САД, оценио је да би тиме САД могла да се такмичи са Кином у развоју напредног оружја, преноси Ројтерс.

Хиперсоничне ракете, које су више него пет пута брже од звука, Кина је тестирала 2021. године, што је изазвало технолошку трку са САД, а њихова недавна употреба од стране Русије у рату у Украјини изазвала је снажну забринутост међу чланицама НАТО-а.

"Био сам јуче у хиперсоничној компанији и желимо да пређемо на заједничку продукцију", додао је Мекол.

Аустралија тестира хиперсоничну крстарећу ракету (ХАЦМ) са САД, коју ће сматрати својим првим таквим оружјем за борбене авионе, саопштили су министри одбране и спољних послова две земље после прошлонедељних разговора.