Свет

Народна кухиња на Новом Зеланду случајно поделила бомбоне са метамфетамином корисницима

Слаткиш који је дониран хуманитарној мисији Окланда, а који је био упакован као бомбона од ананаса, садржи 300 пута јачу дозу ове дроге од оне коју би неко нормално узео, а не знајући о чему се ради хуманитарци су га поделили у око 400 пакета хране
Народна кухиња на Новом Зеланду случајно поделила бомбоне са метамфетамином корисницима© Tanjug/Shaun Hill/NZ Drug Foundation via AP

Полиција на Новом Зеланду открила је до сада 65 комада метамфетамина упакованог у омоте од бомбона након што је народна кухиња у Окланду не знајући поделила слаткише са дрогом у потенцијално смртносној дози у око 400 пакета са храном.

Инспектор Глен Болдвин рекао је да није познато колико је метамфетамина остало у оптицају, преноси агенција Асошијетед прес (АП), а како се додаје, од слаткиша са дрогом нико није озбиљније страдао.

Непозната особа донирала је бомбоне које су биле у омотима малезијског бренда кондиторских производа "Ринда" хуманитарној мисији града Окланда у, како се процењује, последњих шест недеља, саопштила је добротворна организација у среду.

Дан раније, особље је грозничаво почело да тражи људе који су примили пакете са храном након што је један од корисника пријавио да су слаткиши "чудног укуса". Тестирањем на дрогу откривено је да су бомбоне чист метамфетамин.

Три особе су збринуте у болници након што су пробале бомбоне, али су брзо отпуштене. "Одвратан укус навео је већину оних који су пробали слаткише да их одмах испљуну", рекла је Хелен Робинсон из хуманитарне мисије града.

Количина метамфетамина у сваком слаткишу била је до 300 пута већа од дозе коју би неко обично узeо и могла би бити смртоносна, навела је Новозеландска фондација за дроге, организација за проверу дроге и прописе који се на њу односе, а која је прва тестирала бомбоне.

Портпарол фондације Бен Биркс Анг рекао је на конференцији за новинаре да је прерушавање дроге као безопасне робе уобичајена техника прекограничног кријумчарења и да је више слаткиша могло бити дистрибуирано широм Новог Зеланда.

Власти Новог Зеланда још увек не знају колико их је поделила градска хуманитарна мисија Окланда, нити да ли би слаткиши могли да се појаве негде другде, рекао је инспектор Болдвин. 

Само једна бомбона са метамфетамином има уличну вредност од 608 америчких долара, што наводи на сумњу да је донација била случајна, а не намерни напад, рекао је Биркс Анг.

Власти су саопштиле да истражују како су бомбоне увезене, а испитују и извештаје да је неко покушао да прода један од слаткиша на Фејсбуку.

Народна кухиња у Окланду прима само донације у комерцијално произведеној храни запакованој у оригиналној, затвореној амбалажи, рекла је Робинсон и додала да су бомбоне од ананаса са етикетом "Ринда" биле такве.

Огласила се и компанија "Ринда" која је је у саопштењу навела да ће сарађивати са властима, као и да желе да јасно ставе до знања да њихова компанија "не користи нити одобрава употребу било каквих илегалних супстанци у нашим производима".

image