Свет

Ватикан и Кина разговарају о миру у Украјини

Напори папе Франциска да оконча сукоб у Украјини последњих месеци су све интензивнији
Ватикан и Кина разговарају о миру у Украјини© Photo by Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images

Двојица најгласнијих присталица дипломатског решења украјинског сукоба, Ватикан и Кина, одржали су разговоре ове недеље. Кардинал Матео Зупи разговарао је телефоном са специјалним представником Пекинга за евроазијска питања Ли Хуијем у среду.

Кардинал Зупи, који је предводио мировну мисију у Украјини прошле године, и високи кинески дипломата нагласили су потребу да се "подстиче дијалог" између страна у сукобу и позвали на "адекватне међународне гаранције за праведан и трајни мир", пише "Ватикан њуз". 

Разговор долази у тренутку у ком кијевске снаге настављају напад на цивиле у руској Курској области.

"Ли Хуи цени сталне напоре Ватикана да посредује у украјинској кризи и пружи хуманитарну помоћ", саопштило је кинеско министарство спољних послова.

У саопштењу се такође наводи да "тренутна ситуација указује на значај" плана од шест тачака, који су изнеле Кина и Бразил, а који укључује позив на прекид ватре и преговоре о окончању сукоба.

Напори папе Франциска да оконча сукоб у Украјини последњих месеци су све интензивнији.

Државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, обишао је прошлог месеца Украјину и састао се са руководством земље. Паролин је после посете позвао да се Русија укључи у мировне преговоре и истакао да "формула мира" Кијева на којој инсистира Владимир Зеленски "није довољна".

Кина је више пута поновила став да сукоб Москве и Кијева мора да се реши за преговарачким столом.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба боравио је у тродневној посети Кини у јулу. После тих разговора, Пекинг је саопштио да је Кијев спреман да се укључи у дијалог и преговоре са Москвом.

image