Песничење у турском парламенту (ВИДЕО)

На видео снимку се види како посланици владајућег АКП-а трче да ударе опозицопног посланика Ахмета Сика

У турском парламенту данас је избила туча када је опозициони посланик нападнут након што је устао у одбрану свог колеге, Кана Аталаја, који је био у затвору због оптужби да је финансирао антивладине протесте, а касније изабран за посланика у скупштини.

"Нисмо изненађени што Кана Аталаја називате терористом, али највећи терористи су они који седе на овим местима", рекао је опозициони посланик Ахмета Сик у говору, након чега је посланик владајуће Странке правде и развоја (АКП), отишао до говорнице и гурнуо Сика на земљу.

На видео снимку се види како посланици АКП-а трче да ударе Сика, а још десетине се придружују сукобу, док неки покушавају да смире ситуацију, наводи Ројтерс.

Опозициони политичар Кан Аталај један је од седморице осуђених 2022. године на 18 година затвора због оптужбе да су покушали преврат организовањем протеста у Гези парку 2013. године.

Остала шесторица су још увек у затвору, мада сви негирају оптужбе.

Аталај се из затвора кандидовао за место у парламенту и изабран је за посланика левичарске Радничке партије Турске, која има три места у парламенту.

Парламент му је одузео мандат, али је 1. августа Уставни суд прогласио његово искључење ништавним.

Заменик председника парламента прогласио је паузу од 45 минута после туче.