Свет

"Тајмс": Велика Британија обучавала украјинске војнике пре напада на Курску област

Помоћник руског председника Владимира Путина Николај Патрушев изјавио је за медије да је напад Кијева "планиран уз учешће НАТО и западних специјалних служби"
"Тајмс": Велика Британија обучавала украјинске војнике пре напада на Курску област© Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Неке од кијевских трупа прошле су обуку у Великој Британији непосредно пре украјинског напада на Курску област, пише "Тајмс".

Украјинске снаге су 6. августа извеле свој највећи напад на руску територију од избијања сукоба у фебруару 2022. Руска војска је брзо зауставила напредовање кијевских трупа у Курској области.

У нападу на Курску област учествовали су неки од "најискуснијих украјинских бораца" који су узети са других делова линије фронта, наводи британски лист.

Украјински војник, који је из болничког кревета разговарао за "Тајмс" након што је рањен у сукобима у руском пограничном граду Суџа, рекао је да је његова јединица била у Волчанску у Харковској области када му је речено да ће "данас напасти Русију".

Према чланку, припадници ове формације већ су били "специјализовани за уличне борбе" након што су били укључени у "неке од најкрвавијих битака" током сукоба, укључујући борбу за стратешко насеље Авдејевка у ДНР.

Међутим, "Тајмс" је известио да је, "месец дана пре него што је послат у Курск, део јединице, отишао у Енглеску где су прошли неколико дана обуке заједно са британским војницима".

Западни званичници су изразили подршку украјинском нападу на Курску област, али су негирали било какво претходно сазнање о операцији или умешаности у њу. 

Саветник руског председника Владимира Путина и бивши секретар Савета безбедности Николај Патрушев рекао је у петак листу "Известија" да је напад Кијева "планиран уз учешће НАТО и западних специјалних служби".

image