Бајден тврди да је договор о Гази ближи него икад; Хамас: САД ствара лажно позитивну атмосферу

Палестински покрет Хамас тврди да Америка нема намеру да заустави рат у Гази, већ да само купује време

Договор о прекиду ватре у Појасу Газе и размени талаца је ближи него икад, али коначни споразум још није постигнут, рекао је амерички председник Џозеф Бајден коментаришући напредак преговора који су одржани у Дохи уз учешће  Катара, Египта, Сједињених Држава и Израела. Руководство Хамаса одбило је да учествује у преговорима због непрецизирања услова примирја.

Бајден је истакао да споразум још није постигнут, али да су Израел и Хамас ближи договору него пре почетка самита у Дохи пре три дана, преноси "Тајмс оф Израел".

Са друге стране, високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри оптужио је САД да стварају "лажно позитивну атмосферу" и да само желе да купе време.

Он тврди да САД немају намеру да зауставе рат у Гази, преноси Ројтерс.

У заједничком саопштењу, које је објавила канцеларија египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија после разговора у Дохи, наводи се да су посредници Израелу и палестинском покрету Хамас представили предлог за прекид ватре, смањујући разлике између страна, преноси "РИА Новости".

Наводи се и да ће се високи владини званичници Египта, Сједињених Држава и Катара пре краја следеће недеље састати у Каиру, у нади да ће постићи договор према данас предложеним условима.

Вашингтон је данас представио предлог о прекиду ватре у Појасу Газе којим се затварају преостале празнине на начин који омогућава брзу примену споразума, навели су преговарачи Египта, Катара и САД у заједничком саопштењу.

Како се наводи, нови предлог је у складу са принципима које је поставио Бајден 31. маја, а односи се на имплементацију споразума о прекиду ватре и размени талаца и затвореника у три фазе, преноси Ројтерс.

Високи званичник Хамаса рекао је за Ројтерс да се, према њиховим сазнањима, нови амерички предлог не обавезује на претходно договорене тачке.

Раније ове недеље Хамас је саопштио да сваки наставак преговора треба да буде базиран на ранијим плановима, а не на новим иницијативама.

"Посредници би требало то да наметну окупационом Израелу, а не да трагају за новим предлозима и преговорима који би дали покриће окупаторској агресији и више времена да настави геноциде према нашем народу", навео је Хамас у саопштењу.

Извори су претходно навели за Би-Би-Си да су спорне тачке увођење нових израелских услова који траже да расељени Палестинци буду проверавани по повратку на север Газе, као и питање контроле коридора Филаделфи који се граничи са Египтом.

Хамас тврди да се било којим договором мора окончати рат уз потпуно повлачење Израела из Појаса Газе, а Израел је саопштио да ће прихватити само привремени прекид борби јер је циљ јеврејске државе уништење палестинских милитаната.

План примирја који је крајем маја ове године објавио председник САД укључује постепено ослобађање израелских талаца које Хамас држи у Гази и повлачење израелских снага у две фазе.