Свет

Сукоб у Украјини постаје све бруталнији: САД удаљавају две стране од политичког решења

Како наводи кинески лист, бројни стручњаци оцењују да је ситуација на фронту сада компликованија и упозоравају да постоји потенцијал да се сукоб прошири
Сукоб у Украјини постаје све бруталнији: САД удаљавају две стране од политичког решењаGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Док Русија наставља да се бори против украјинске војске у оквиру инвазије на територију РФ, посланик руског парламента Михаил Шеремет рекао је да напад Кијева може довести до закључка да је "свет на ивици трећег светског рата", пише "Глобал тајмс".

Како наводи кинески лист, бројни стручњаци оцењују да је ситуација на фронту сада компликованија и упозоравају да постоји потенцијал да се сукоб прошири и постане бруталнији.

Директна инвазија Украјине на руску територију сматра се значајном акцијом за обе стране, јер је то велика војна операција Кијева, док је истовремено шок за Москву будући да је актуелизовала питање безбедности локалног становништва, сматра Јанг Ђин истраживач са Института за студије Русије, Источне Европе и Централне Азије при Кинеској академији друштвених наука.

Јанг је приметио да тренутна ситуација на бојном пољу постаје све замршенија, што изазива забринутост због могућности заоштравања оружаног сукоба две стране у каснијој фази.

Према његовом мишљењу, офанзива Украјине може бити усмерена на две ствари - ублажавање притиска руске војске на линије фронта на другим правцима и остваривање бољег положаја у преговорима са Русијом.

Цуи Хенг, научни сарадник Центра за руске студије Источнокинеског педагошког универзитета, рекао је за "Глобал тајмс" да се очекује да ће напад на Курску област имати значајан утицај на могуће преговоре између Русије и Украјине.

"Русија би могла да појача своје активности у наредном периоду како би одговорила на удар на Курску област", изјавио је он.

Усред континуираног подстицања САД, изгледи за политичко решење украјинске кризе постали су сложенији, кажу аналитичари. Са друге стране, вероватноћа да ће сукоб ескалирати, проширити се или постати бруталнији је у порасту, закључио је Јанг.

image