Свет

Одлазећи јапански премијер планира посету САД у септембру

Јапанско Министарство спољних послова је у одговору на захтев Ројтерса да прокоментарише Кишидину посету САД, саопштило да "још ништа није одлучено"
Одлазећи јапански премијер планира посету САД у септембруGetty © Chip Somodevilla

Одлазећи јапански премијер Фумио Кишида разрађује планове за посету САД крајем септембра и присуства заседању Генералне скупштине Уједињених нација, као и могућег састанка са америчким председником Џозефом Бајденом, пренели су јапански медији.

Позивајући се на више неименованих извора у јапанској влади, јапански дневник "Јомијури" наводи да би Кишидина посета могла трајати неколико дана, почевши од 22. септембра, преноси Ројтерс.

Јапанско Министарство спољних послова је у одговору на захтев Ројтерса да прокоментарише Кишидину посету САД, саопштило да "још ништа није одлучено".

Актуелни јапански премијер Фумио Кишида је у среду објавио да одустаје од трке за лидера владајуће Либерално-демократске странке (ЛДП), што значи да ће се повући и са места премијера када се његов мандат као лидера странке заврши крајем септембра.

Дневник "Јомијури" наводи да датум избора за руководство ЛДП још увек није утврђен, али је могуће да се избори одрже већ 20. септембра, што значи да би Кишида вероватно био у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН док јапански парламент, где ЛДП има већину, буде бирао његовог наследника на месту премијера.

Неки кругови у јапанској влади сматрају да би било најбоље ако наследник премијера Кишиде не буде развијао блиске везе са Бајденом који у јануару напушта Белу кућу.

image