Свет

Најављена кампања вакцинације против дечје парализе у Појасу Газе

Организација "Мерси корпс" процењује да око 50.000 беба рођених од почетка рата у Појасу Газе није вакцинисано против дечје парализе
Најављена кампања вакцинације против дечје парализе у Појасу Газе© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Палестински министар здравља Маџид Абу Рамадан најавио је данас кампању вакцинације против дечје парализе у Појасу Газе за децу млађу од 10 година која би требало да почне наредних дана.

Абу Рамадан је рекао да ће прва фаза укључивати 1,2 милиона доза вакцине против полиомијелитиса типа два, а да се тренутно набавља додатних 400.000 доза, јавила је палестинска новинска агенција Вафа.

Вакцинација ће бити спроведена у сарадњи са Агенцијом УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА), Уницефом и Светском здравственом организацијом (СЗО), пренела је "Ал Џазира".

Претња од дечије парализе брзо се повећава у Појасу Газе, због чега су хуманитарне организације затражиле хитну паузу у рату да би могла да се појача вакцинација и спречи потпуна епидемија.

Један случај је потврђен, а за друге се сумња.

"Очекујемо и припремамо се за најгори сценарио избијања полиомијелитиса у наредним недељама или месецима", рекао је за АП директор хуманитарне организације "Кер интернешнел" за Појас Газе Френсис Хјуз.

Организација "Мерси корпс" процењује да око 50.000 беба рођених од почетка рата у Појасу Газе није вакцинисано против дечје парализе.

"Вакцинацију је немогуће извршити у активној ратној зони", упозорио је портпарол Уницефа Амар Амар.

image