Свет

Хамас: Американци не желе стварно прекид ватре

Истакнути званичник Хамаса тврди да амерички предлог има за циљ да се Израелу обезбеди довољно времена за нове покоље, додајући да он не укључује никакав прекид ватре нити повлачење трупа из Појаса Газе
Хамас: Американци не желе стварно прекид ватреGetty © Chris McGrath / Staff

Високи званичник палестинског милитантног покрета Хамас, Осама Хамдан изјавио је да Сједињене Америчке Државе немају стварну вољу да се успостави прекид ватре у Појасу Газе.

Како преноси иранска агенција ИРНА, Хамдан је рекао да предлог Сједињених Америчких Држава не укључује никакав прекид ватре нити повлачење трупа из Појаса Газе. 

Према његовим речима, САД заправо покушавају да дају "окупаторском израелском режиму довољно времена за извођење нових покоља".

Он је истакао да потенцијални прекид ватре мора гарантовати јасне критеријуме, укључујући слободу палестинских затвореника.

Подсетимо, у петак су у Дохи, Катару, завршени преговори о прекиду ватре у Гази. Посредници су били Катар, Египат и Сједињене Америчке Државе. Ипак, Хамас није учествовао у тим преговорима због непрецизирања услова примирја. 

image