Свет

Лукашенко: Путин ће очистити Курску област, на нашој граници 120.000 украјинских војника

У нападу на Курску област није било непрофесионалних војника – узети су искусни људи, међу којима су плаћеници и Пољаци
Лукашенко: Путин ће очистити Курску област, на нашој граници 120.000 украјинских војникаwww.globallookpress.com © Henadz Zhikov/XinHua

Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је да ће Русија и њен председник Владимир Путин по сваку цену почистити територију Курске области од украјинских војника, иако је, како је и сам рекао, Кијев у ту сврху створио "веома моћне снаге" у којима се налазе и плаћеници и Пољаци.

"У нападу на Курску област нису учествовали непрофесионалци. Они су били сакупљени са целе линије раздвајања, то су углавном били људи који су већ прошли рат. Остали су били плаћеници, Пољаци и слични. Формиране су веома моћне снаге", рекао је Лукашенко у интервјуу руској телевизији "Русија". 

Он је истакао да је ескалација у Курској области покушај Украјине да натера Русију да примени нуклеарно оружје.

Ипак, упозорио је да би ескалација сукоба могла да се заврши веома трагично по Украјину.

"Уколико буде било тако као код Курска то ће онда бити ескалација која ће се завршити уништењем Украјине. Ову империју (Русију) још нико није победио и неће је победити", рекао је Лукашенко.

Још један од циљева напада на Курску област је и да Кијев за себе осигура бољу позицију током будућих преговора, али то је, оцењује Лукашенко, погрешно. 

"Оно што они (украјинске власти) желе је да, ако изненада дође до преговора, имају бољу преговарачку позицију. Тако говоре на Западу, а у Украјини о томе сањају. Али поставља се друго питање: у таквој или сличној ситуацији, ко ће са њима да преговара? Подизање улога је погрешно, макар овог пута. То је класика, али не у овом случају".

САД желе сукоб Русије и Европе, али ни Русима, ни Украјинцима, ни Белорусима он није потребан

С друге стране, како каже, план Американаца у свему томе је да се изазове сукоб Европе и Русије, а да се они онда "на истоку обрачунају са Кинезима". 

Председник Белорусије је оценио да је најбоље да се седне за преговарачки сто и преговара.

"Потребно је сести за преговарачки сто и дискутовати о питањима. Хајде да седнемо за сто и да завршимо ову тучу - она није потребна ни украјинском народу, ни грађанима Русије, ни Белорусима... Треба сести за преговарачки сто. Одмах се поставља питање од чега почети. Правилно би било почети од онога на чему смо завршили у Истанбулу", поручио је Лукашенко.

Нећемо пуцати у леђа Русима, ми смо савезници

Председник Белорусије је поновио да је Русија савезник Белорусије, да Минск неће издати Москву и да Русија стога не треба да очекује да ће јој одатле доћи проблеми. Белорусија неће пуцати у леђа Русији, нагласио је он.

"Белоруси су увек били поуздани људи. Нас на Западу и Украјинци прекоравају: 'Ви помажете Русији'. А што ми не би требало да помажемо Русији? Ми смо (са новинарком Олгом Скабејевом) посетили предузеће где се производи муниција, и она је видела муницију, ракете које ми испоручујемо Русији. Ми ништа не кријемо. Рат је у току, наш савезник ратује", поручио је белоруски лидер. 

На граници Белорусије распоређено 120.000 украјинских војника

Он је додао и да украјински дронови јако често нарушавају белоруску државну границу на југоистоку земље.

"Стално нарушавају југоисточни део наше границе. Упозоравали смо их, наравно, наша ПВО то види, ми смо обарали мете, али ово је већ инвазија на нашу територију", рекао је он.

Лукашенко је открио и да је Кијев на граници стационирао 120.000 војника. Минск је, како каже, из тог разлога дуж целе своје границе распоредио снаге.

Ракетни системи "Искандер" су спремни за нападе нуклеарним бојевим главама и Минск ће одговорити, ако за тим буде било потребе, нагласио је белоруски лидер.

image