Свет

Украјина остаје без немачког оружја: Недостатак резервних делова, ситуација све гора

Војна помоћ коју Берлин шаље Кијеву је "под претњом", пише "Билд"
Украјина остаје без немачког оружја: Недостатак резервних делова, ситуација све гораGetty © Morris MacMatzen

Украјинска војска више не може да користи неке системе наоружања које јој је испоручила Немачка, или их може користити само у ограниченој мери, пише лист "Билд" позивајући се на наводно писмо немачког Министарства одбране којим располаже.

Како се наводи, војна помоћ коју Берлин шаље Кијеву је "под претњом".

"Основне потребе Украјине за резервним деловима, на пример за самоходне хаубице ПзХ 2000 , више не могу да буду задовољене, јер ће потребни резервни делови морати да се купе", пише "Билд".

Другим речима, како наводи лист, украјинске оружане снаге више не могу да користе немачке самоходна артиљеријска средства или их могу користити у ограниченој мери, а временом ће се ситуација још више погоршати због могућности престанка слања помоћи из Немачке.

У наводном писму Министарства одбране пише и да "у овом тренутку не могу да се преузимају никакве даље обавезе везане за нове пројекте подршке украјинској војсци".

"У овом тренутку ово утиче на више од 30 приоритетних мера укупне вредности веће од три милијарде евра, које се не могу даље спроводити", наглашава се "Билд".

То се посебно односи на сегменте као што су ПВО, артиљерија и беспилотне летелице, у којима Украјина посебно зависи од снабдевања из Немачке. Додатни проблеми могу настати и са испоруком муниције која је већ обећана Кијеву.

Разлог за то је што се "снабдевање из залиха Бундесвера не може надокнадити у складу са планом и ранијим гаранцијама". Према документу министарства, ово се односи на вођене ракете ПАЦ-3 за систем "патриот", вођене ракете за систем ИРИС-Т и барутно пуњење за гранате калибра 155 мм.

Ипак, како пише немачки лист, обећане испоруке ове врсте муниције се за сада могу испунити.

Међутим, пошто захтеви немачког Министарства финансија за "губитак могућности замене" представљају "промену правила игре након што је утакмица почела" континуирано снабдевање свих система наоружања пребачених у Украјину је у опасности, наводи се у документу Министарства одбране.

Подсећања ради, немачки министар финансија Кристијан Линднер је у писму Министарству одбране од 5. августа поручио да према тренутним плановима савезног буџета Немачке, Украјини може бити испоручена само војна помоћ која је раније одобрена, те да Немачка мора да ограничи војну помоћ Украјини јер за сада нема расположивог новца за ту намену.

image